Stäng
september 15, 2016
Maxida Märak, artist
Maxida Märak.

Maxida Märak: Vissa bilder verkar inte tåla att visas

Jag slår igång min telefon på morgonen och möts av ännu ett argt inlägg om instagram.

Var och varannan människa verkar få sina konton bortplockade och anklagas för att lägga ut ”provocerande” bilder. Hur många är det egentligen som plockats bort för att en bröstvårta syns?

Sällan har jag sett något användas så flitigt av så många, som instagram, det är liksom vad serietidningar är för barn, ibland är historien inte relevant, man vill bara se på bilderna. Och jag erkänner: jag är en instagramnörd. Jag älskar det, tycker att det är skitkul – men det kan också vara viktigt. En plattform för oss att nå ut på, och jag ser på instagram lite som jag ser på musiken.

Musik och konst hör till de absolut mest effektiva politiska vapen vi har. Där kan vi vara de ocensurerade politikerna, och vi som skapar konst med politiska budskap når ut till en grupp människor som politikerna aldrig kommer att nå. Den gruppen är stor.

Så är det också med bilderna. Vi läser inte hundra krönikor om dagen, men vi kan SE budskapen och smälta dem fort.

Vi gillar vackra kläder, smycken, feta bilar, vita stränder, höga fjäll, midnattssol, kurviga kroppar, smala kroppar, stora kroppar, muskler och färgglad mat. Våra hjärnor matas med bilderna varje dag, härliga och lättsamma – men samtidigt kommer också viktigare saker – som processas, påverkar och stannar med oss.

Så okej, nu har alltså nästa vän till mig fått sitt konto avstängt. Hen vet inte riktigt varför, men antagligen har hen lagt upp något sexuellt provocerande. Eller är det HEN som är sexuellt provocerande för att hen är just den hen är?

För det sållas tydligt ut vad som anses vara just provocerande. Ta mig till exempel. Jag är rätt flitig på att lägga ut bilder, en del är rätt avklädda i små träningskläder. Det är inte ovanligt att jag står och spänner musklerna i sport-BH och trosor – men det gör väl inget? De är kanske ”smakfullt” avklädda och jag poserar ju faktiskt inte alls ”sexigt”. Men jag har fortfarande stringtrosor på mig och inte särsklit mycket tyg i BH:n. Om jag hade satt mig med benen isär och nypt i mina bröstvårtor innan så dom styvnade, hade jag varit äcklig och provocerande då? Kanske, kanske inte. Jag vet inte hur jag klassas av instagram. Vilken typ jag tillhör.

Men jag tycker att det är anmärkningsvärt att de stänger ner kompisars konton med lite bröst, men inte de konton som är baserade på att visa just … enbart bröst? För hur kan man tycka att det är skadligt för någon att se en bröstvårta på ett par vanliga bröst? Vad är det man är rädd ska ske?

Att det är okej att ha vanliga bröst? Att det är skönt att gå utan bh? Att vi alla ser olika ut? Att bröst inte alltid behöver vara kopplat till något sexuellt? Ja, fy fan vilka hemska saker! Hoppas verkligen inte att NÅGON tar efter!

Sen har vi en helt annan typ av konton  – jag skriver inte ut namnen för jag vill inte ge dem publicitet i onödan.

Ett exempel: En vit man i medelåldern med snuskigt mycket pengar, en förkärlek till vapen, sprit och nakna unga tjejer. Alla bilder är med automatvapen, pepprande mot pappsiluetter, på någon yacht när han smiskar tio kvinnor och röker cigarr samtidigt, när han håller någon kvinna i koppel och häller champagne över någon annan flickas rumpa, eller där det står någon naken ung tjej och lagar mat åt honom, iförd snöre och kockmössa.

Vad brudarna har på sig, eller vad de gör, det lägger jag ingen värdering i. Jag hade också velat grilla iförd snöre och kockmössa. Det är vad HAN speglar som gör mig spyfärdig. Men han anses bara vara rolig. En glassare, ”sjuk i huvudet” men ändå världsvan. Så varför följer så många honom? Vill de bli så? Leka krig med riktiga vapen mot pappfigurer och köpa unga tjejer för pengar?

Att vapen inte verkar ha någon dålig stämpel visste jag redan, men HÄR var det inga problem att visa upp nakenhet! Är det för att de nakna är klassade som perfekta? Ser de ut som ”omvärlden” vill att vi ska se ut för att passa in? Eller är det för att det är personer som han som styr vad som ska visas och vad som ska stängas av?

Vilket det än är så gillar de uppenbarligen detta mer än vardagliga normbrytare, där de i ett enda klick tar de bort vissa bilder. Så en sak vet jag i alla fall nu – det är tydligt att det inte är vad bilden visar som är farligt för instagram. Det är VEM som visar bilden som är farlig.

Sök på Politism.se