Stäng
april 28, 2016
Eric Rosén, chefredaktör

Mardrömslikt när Soldiers of Odin breder ut sig

Soldiers of Odin har gjort mardrömslik succéentré i den svenska vardagen.

Plötsligt står de där, i gemensam uniform, och vaktar helgkvällarna mitt i stan bland vanligt folk – som vore det världens mest naturliga grej.

Ett gäng ideella nattvandrare som bara vill allas väl?

Eller ett gäng rasister och nazister, nedlusade med domar för grova våldsbrott, som mest av allt påminner om ett kriminellt mc-gäng som bytt ut Harleyn mot ett invandrarhat?

Det senare, visar Aftonbladets stora granskning som inleds i dag:

”Av 99 personer vi på olika sätt kommer i kontakt med i den här granskningen är 45 dömda för brott. 17 för våldsbrott och tre för sexualbrott mot barn.”

Den minidokumentär som Aftonbladet gjort (längst ner i inlägget) ger en tydlig bild.

Soldiers of Odin, som grundades av en nazist, rymmer en rad högerextrema personer och rasister. I telefonintervju med Aftonbladet säger Mikael Johansson, som leder gruppen i Sverige, att rasism och sexbrott mot barn eller våld mot kvinnor inte accepteras. Ändå finns åtskilliga dömda för just dessa brott bland de aktiva.

Problemet med Soldiers of Odin är att de inte enbart lockar tokiga, våldsamma rasister. De engagerar också en del personer som verkligen vill hjälpa till, som annars kanske hade engagerat sig i föreningar eller sammanhang som inte drivs av hat.

”Det växer så det knakar”, konstaterar Mikael Johansson och det tycks stämma. Den insikten visar på behovet av att både stå upp mot rasistiska mobbar, som Soldiers of Odin, och att erbjuda alternativ för de som inte – ännu – motiveras av rasism, flyktinghat och våldsromantik.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se