Stäng
maj 11, 2018
Eric Rosén, chefredaktör
I byggbranschen finns många som utnyttjas och exploateras, men polisen hinner inte kontrollera detta i tillräcklig utsträckning. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Människohandel av arbetare ökar snabbt i Sverige

Sverige är ett av de länder i världen där flest är medlemmar i ett fackförbund. Det är en av arbetarrörelsens allra viktigaste framgångar. Ungefär 70 procent av de anställda i Sverige är organiserade i ett fackförbund.

Dessutom omfattas runt 90 procent av de anställda i Sverige av kollektivavtal, vilket är helt avgörande för att villkor och löner ska hanteras på ett seriöst sätt.

Parallellt med denna styrka finns dock flera stora – och växande – problem. LO-facken har till exempel sett sviktande medlemsantal i många förbund under 2000-talet. I dag saknar fyra av tio privatanställda arbetare fackligt medlemskap. Det här gör att löntagarens ställning på arbetsmarknaden på många håll försvagas.

I en artikel i DN ser vi en av de allra vidrigaste konsekvenserna av detta. Rubriken talar sitt tydliga språk: ”Människohandel av arbetare ökar drastiskt”. Antalet anmälda fall av människohandel för tvångsarbete i Sverige har skjutit i höjden, ökningen är 44 procent mellan 2016 och 2017. Det handlar om människor som får en obefintlig lön trots att de tvingas jobba extremt många timmar varje vecka. Fenomenet syns inom både byggbranschen, på nagelsalonger och när det gäller människor som kommit till Sverige med löfte om arbete men som väl på plats i stället tvingats tigga och där pengarna sedan beslagtas av en ”arbetsgivare”. Polisen berättar i artikeln att de inte har resurser att göra så många kontroller som de skulle vilja, till exempel i en så hårt drabbad bransch som byggbranschen.

En orsak till att problemet växer är de allt mer stänga gränserna i Europa, som gör att de som ändå kommer hit får en ännu mer utsatt position än tidigare, enligt Migrationsverket.
–Dels beror det på att det har blivit svårare att ta sig till länder i Europa vilket ökar möjligheterna att utnyttja människor, säger Kajsa Törnqvist Netz, Migrationsverkets samordnare mot människohandel.

En annan orsak är svårigheten att organisera arbetare i de som ofta kallas ”gig-ekonomin” eller ”app-ekonomin”, det vill säga det tjänstesamhälle som växt fram där en arbetare aldrig ens har en riktigt anställning, utan har uppdrag enbart när någon beställer tjänsten. Politism har tidigare skrivit om den här delen av arbetsmarknaden, där Foodora, Heetch, Uber Eats och Tiptapp är skräckexempel, medan sajter som Selfiejobs erbjuder löntagare att erbjuda sina tjänster till lägsta möjliga lön.

För att möta detta måste fackföreningsrörelsen mobilisera. Här bör centralorganisationerna LO och TCO gå samman för att hitta metoder att organisera den grupp som verkar inom ”gig-ekonomin”. Att hoppas att tjänsterna bara ska försvinna är lönlöst, teknikutvecklingen är svår att ta strid emot. Men fackförbunden har en enorm styrka när de väl vill. Och den styrkan måste nu omsättas i kamp. Till exempel bör en arbetsgivare som McDonald’s, som alltid stolt berättar att de ”alltid har kollektivavtal” möta fackliga sanktioner när de nu skriver kontrakt med Uber Eats. Även andra företag med kollektivavtal måste möta motstånd när de lierar sig med bolag där löntagarna arbetar för slavlöner. Välgörenhetsorganisationer som Röda Korset och Myrorna måste få höra hur skamligt det är att de samarbetar med lönedumpningsappar som Tiptapp.

Vinner inte facken mark i den här frågan nu kommer låglönebolagen att fortsätta vinna marknadsandelar, de har ett närmast oändligt riskkapital i ryggen för att kunna etablera sig på fler och fler marknader. Om inte arbetarrörelsen tar striden i tid kommer arbetsmarknaden utvecklas i en riktning där kollektivavtal till slut måste ersättas med lagstadgade minimilöner, och dit vill vi inte.

På många sätt ser det alltså mörkt ut. Men det finns också en oerhörd potential i detta. Om fackföreningsrörelsen går på offensiven, slåss för sin sak, och på olika sätt lyckas organisera och stärka stora delar av den växande gruppen låglönejobbare i Sverige vinner inte bara de arbetare som i dag utnyttjas. Även facket går stärkt ur konflikten, med högre organisationsgrad och ytterligare framgångar för den partsmodell som varit så framgångsrik historiskt.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se