Stäng
januari 14, 2016
Eric Rosén, chefredaktör
Foto: Maja Suslin / TT

Många av medlemmarna får ingen julfest alls

I går skrev vi om hur medlemmarnas förtroende för Kommunal kan påverkas av Aftonbladets granskning av fackförbundet. I dag fortsätter Aftonbladet med nya publiceringar.

En av de saker som kommer fram i dag är att den julfest som förbundet hade för de 200 personer som jobbar på förbundskontoret i Stockholm kostade över 300 000 kronor. På stora privata företag är det ingen särskilt stor summa, och alkoholkonsumtionen är inte heller särskilt anmärkningsvärd. Men ett fackförbund är inte – även om delar av verksamheten ibland fungerar på ett liknande sätt – ett stort privat företag. Det är snarare raka motsatsen, på så vis att hela existensen vilar på medlemmarnas förtroende och medlemsavgifter.

Inom Kommunal är det dessutom så att medlemmarna väldigt sällan arbetar på de stora privata företag där det bjuds på stora julfester med vin och öl. På medlemmarnas arbetsplatser är det ofta oerhört mycket mer modest firande, om något alls. Och det är precis där skon klämmer. Det är där det blir jobbigt förtroendemässigt, för så vitt det framgått av granskningen hittills finns inga lagbrott eller tydliga grova brott mot regelverken dokumenterade.

Nej, det stora problemet är att Aftonbladet synliggör en klyfta mellan de som är medlemmar och de som representerar medlemmarna. Den måste överbryggas om organisationen ska vara effektiv i den avtalsrörelse som pågår, där det är nödvändigt att Kommunal är framgångsrika (annars står samma medlemmar där, nedtryckta i skorna av arbetsgivaren, med löneökningar långt under vad de förväntat sig).

För att klara detta tror jag det måste bli långt mycket bättre kommunicerat mellan ledning och medlem vad förbundet ägnar sig åt och varför. Alla som valt att organisera sig i Kommunal måste ha tydlig och lätthittad insyn i hur förbundet agerar och vad det kostar. Det bör förmedlas så tydligt att det inte kan bli en överraskning för någon medlem, långt innan tidningarna börjar skriva om det. Då kommer antagligen tillräckligt många frågor ställas i ett tidigt skede, av medlemmar och förtroendevalda, för att man inte ska försätta sig i den här situationen igen.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se