Stäng
oktober 5, 2015
Eric Rosén, chefredaktör
Tror nån att wallenbergarna kommer att minska sina egna marginaler bara för att vara schyssta? Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Man får inte vara naiv

Statsminister Stefan Löfven (S) hoppas att riskkapitalisterna ska ”fundera på vad som känns bra när man står och tittar sig i spegeln”. Det ska få dem att sluta maxa intäkterna på hyror för flyktingboenden.

Migrationsminister Morgan Johansson (S) är inne på samma linje i Svenska Dagbladet. Han hoppas att Wallenberg, Borelius och gänget ska gripa in och krympa sin egen avkastning.
– Jag tror att det skulle räcka med en nick från ägarna för att bolagen ska börja sänka sina priser, säger han till SvD.

Det är en nära nog kriminellt naiv inställning, om den är uppriktig. Om våra absolut främsta politiker tror att kapitalisterna i den privata omsorgen är beredda att kompromissa med sina intäkter skulle det förklara den velighet socialdemokratin uppvisat inför vinstjakten i välfärden. Men jag tror faktiskt mer om Johansson och Löfven.

Klart de fattar att riskkapitalet inte har flyktingarnas eller statens hälsa och välgång som sin främsta drivkraft. De vet vad bolagens huvudsyfte är. De kan läsa innantill.

Men de vet samtidigt att alliansen och Sverigedemokraterna kommer försöka hindra dem från att fasa ut vinstdriften. Och då vädjar de till kapitalets samhällsmoral i stället. Jag är inte säker på att det är rätt strategi. Hade det inte varit bättre att säga rakt ut att ”det här ska bort, det ska regleras skiten ur och det ska stoppas – det enda som hindrar oss är oppositionen, som inte vågar bråka med riskkapitalisterna”.

Där finns en uppriktig och viktig konflikt. Och folket står i den här frågan garanterat på regeringens sida.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se