Stäng
juli 10, 2016
Yasmin Hussein, skribent
Foto: AP/TT

Mammor är soldater i kriget mot terrorism

Nu under sommaren fylls många sociala flöden av semesterfirare som badar, äter och lever gott. Allt ska upp. Studenten, midsommar och även ungdomar som poserar med vapen någonstans i Syrien. Ja, för en del familjer i Sverige är detta tyvärr bilden av sommaren.

Under vår och sommar är det vanligt att flickor och pojkar uppväxta i Sverige rekryteras och åker ner till Syrien för att kriga och stödja terrororganisationen IS/DAESH. Många gånger lämnar de landet med pass och kläder utan att ha berättat för någon vart de ska och kvar står förtvivlade föräldrar.

Det är utifrån denna verklighet som Mona Sahlin, tidigare nationell samordnare mot våldsbejakande extremism, uttalade sig om mammorna till dessa barn. Det förebyggande arbetet mot terrorism behöver helt enkelt rikta sig mer mot familjerna och nätverken kring unga i riskgrupper.

– Mammorna är en av de viktigaste antiterroristgrupperna som finns, mammor vill inte förlora sina barn och ser ofta signaler tidigt. Men mammor i många länder lever också väldigt isolerat och litar inte på samhället, berättade Sahlin för Ekot i april.

Nästan en månad innan sin avgång. Vad hände efter det? Av någon konstig anledning är det inte längre lika attraktivt att uppmärksamma det förebyggande arbetet mot terrorism.

Det arrangeras oändliga presskonferenser om skärpta terrorlagstiftningar och om Anders Ygemans planer på att ge polisen större befogenheter till hemlig avlyssning. Vad kan säkerhetstjänsten göra för att förhindra terrorism? är den stora frågan.

Men vid det här laget borde det vara uppenbart att skolpersonal och socialarbetare är lika viktiga som säkerhetspolisen i kampen mot terrorism. Det behövs mammor som känner sig trygga och säkra nog i det svenska samhället att de vågar söka hjälp hos myndigheter. Dessa aktörer är också soldater i kriget mot terrorism.

En förhoppning denna varma sommar är därför att de föräldrar som ser sina barn dela stötande material vågar fråga efter stöd. Svensk säkerhet tjänar inte ett dyft på att mammor är otrygga och skamfyllda för att öppna sig för omgivningen.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se