Stäng
augusti 11, 2015
Margret Atladottir, redaktör
Foto: Pontus Lundahl/TT

”Mamman känner panik över situationen, samt börjar få värkar”

Förställ dig att det är dags, åtta veckor för tidigt, du ska föda tvillingar. Föreställ dig sedan att utöver DEN pressen, uppleva följande: Det finns ingen plats för dig på sjukhuset. Ambulansen kör runt dig, du har värkar som blir tätare. Hudiksvall, Sundsvall, Gävle, Falun, Uppsala, Västerås. Ingen kan ta emot dig:

”Efter att ha kört till alla olika städer visste ambulanspersonalen inte längre vad de skulle göra. Resorna hade tagit en och en halv timme och nu var kvinnan bara två minuter mellan värkarna. Då körde den frustrerade ambulanspersonalen ner i garaget vid akuten i Gävle för att invänta nästa besked.

Till en början kom beskedet: ingen barnmorska kunde skickas ner. I ren desperation övervägde de om de skulle skicka henne till Stockholm med helikopter.”

Det här har alltså hänt, nu för ett par veckor sedan. En helt vansinnig situation egentligen som nästan har blivit standard i Sverige de senaste åren, framförallt under sommaren.

Kvinnosjukvården i Gävleborg ska utreda händelsen, man ska bli bättre heter det. Och egentligen bör man inte tvivla på det. Men zoomar man ut vet vi förstås vad som måste göras för att kunna skapa en trygg förlossningsvård: Upp med lönerna, skjut dit resurserna, uppvärdera kvinnors yrken och kvinnors vård.

Varför gör vi det bara inte?

Sök på Politism.se