Stäng
juli 15, 2016
Eric Rosén, chefredaktör
Foto: Jessica Gow/TT

Mall of Scandinavia har fortfarande stora problem med arbetsvillkor

”Arbetsgivarna har spelat rysk roulette med folks liv och hälsa” skrev vi efter Uppdrag Gransknings reportage om det bygget av den enorma gallerian Mall of Scandinavia i Solna.

Granskningen hade avslöjat hur byggarna jobbade omänskligt långa pass (två dygn, utan avbrott) för usla löner (vissa fick bara 30 kronor i timmen). Att fackets skyddsombud slog larm hjälpte inte, i stället blev han förflyttad och baktalad.

Reportaget i SVT lyfte enormt viktiga frågor och pekade på problem som måste lösas. Men ingenting kommer att hända utan fortsatt hårt arbete från facket. Därför är det glädjande att LO under sin kampanj ”Facket på sommarjobbet” besökte också Mall of Scandinavia.

Å ena sidan mötte facken anställda som gått samman och gemensamt gått med i facket för att tillsammans kräva kollektivavtal på jobbet. Det är förstås väldigt positivt.

Men konsumtionstemplet brottas fortfarande med stora problem. När facken besökt runt 200 butiker i gallerian konstaterar de att nästan hälften saknar kollektivavtal. På många arbetsplatser vet inte ens de anställda om det finns något sånt avtal. I vissa butiker kastas de fackliga företrädarna, som Politism har pratat med, ut av butikschefer. I andra fall får anställda skäll för att de pratar med facket.

LO möter också exempel där de som jobbar inte har tillgång till toalett under arbetsdagen utan får uppsöka toalett hos andra företag – men bara om de har turen att bli avlösta, vilket inte alltid är möjligt. Dessutom har de anställda inte tillgång till omklädningsrum, inga ställen att äta matlåda (och inga rikskuponger eller liknande i stället). I flera fall saknar de som jobbar i butiker i Mall of Scandinavia också anställningsbevis.

Man hade kunnat hoppas att någon lärt sig en läxa efter reportaget tidigare i år. Men inte ens på en plats där så mycket skit kommit upp till ytan i samband med granskningen respekteras de som jobbar tillräckligt. Inte ens på ett ställe som haft så många ögon på sig har man förstått vikten av att garantera arbetarna rimliga villkor.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se