Stäng
februari 15, 2017
Eric Rosén, chefredaktör
LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson. Foto: Pontus Lundahl/TT

Makteliten drar ifrån – så vad gör vi nu?

Makteliten drar ifrån. Klyftorna i Sverige ökar. Rika blir allt rikare medan fattiga pensionärer blir allt fler och får en tuffare vardag. Välavlönade företagsledare får mer och mer på sin tallrik medan rapporterna om brister i välfärden regnar in.

Det är inget roligt läge det här.

När LO på onsdagen presenterade sin årliga maktelitrapport visar siffrorna att skillnaden mellan elitens inkomster och en vanlig industriarbetarlön är större än alla andra gånger rapporten tidigare publicerats. Bilden nedan visar att urvalet i den ekonomiska eliten nu tjänar motsvarande 54,3 industriarbetarlöner. Alltså: Vad en industriarbetare tjänar på 54 år tjänar en av dessa direktörer varje år.

Skärmavbild 2017-02-15 kl. 10.11.14

Vi vet ju redan det här.

Rapporterna om de ökande klassklyftorna, den växande förmögenhetskoncentrationen och de enorma orättvisorna har kommit från alla håll de senaste åren. Frågan är varför vi accepterar det – eller snarare varför de politiska partierna inte förmår göra något åt det.

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson säger att det är ”så jävla moraliskt fel” och det har han helt rätt i. Han pekar dessutom på vilka konsekvenser det får när den här utvecklingen får fortgå utan att någon förändrar spelplanen.
– Det här är exakt det som lett till att Donald Trump är president i USA och att man i Storbritannien röstade för Brexit. Nu är det hög tid för svenska direktörer att se den kopplingen. Ett samhälle med stora skillnader gör att människor vänder sig mot alla som har politiskt och ekonomiskt inflytande. Det här är siffrorna bakom Trump, säger Thorwaldsson till Aftonbladet.

Som vi visade för några veckor sedan ökar de allra rikastes kapitalinkomster rejält. I en annan del av Sverige ser utvecklingen helt annorlunda ut. Tidningen Kommunalarbetaren visar i dag hur de som städar våra skolor plötsligt kan få sänkt lön från ett år till ett annat.

Om socialdemokratin fortsätter acceptera den här utvecklingen kommer de fortsätta att krympa, och precis som i många andra länder bli mer eller mindre irrelevanta. Det finns ingen annan väg framåt än en verklig kamp för jämlikhet och mot klassklyftorna – en kamp som kräver stora och samhällsförändrande reformer.

Sök på Politism.se