Stäng
januari 10, 2017
Eric Rosén, chefredaktör
I april 2016 demonstrerade tusentals i Härnösand för en jämlik och rättvis sjukvård. De är inte ensamma och det är hög tid att någon lyssnar. Foto: Mats Andersson/TT

Majoriteten har fått nog – privatiseringarna måste stoppas

Privatiseringen av välfärden är sedan flera decennier ett stort samhällsproblem i Sverige. Och när man väl släppt in de vinstmaximerande riskkapitalisterna i vård, skola och omsorg är det för många svårt att se en väg tillbaka. Även om viljan att välfärden ska ägas gemensamt är stor och även om tilltron till stora koncerner skrivna i skatteparadis är liten vågar få hoppas på att få tillbaka det som sålts ut. Och det är svårt, men det går och det ska göras. Utredningen om att begränsa vinsterna i välfärden är en bra början på den processen. En annan extremt viktigt åtgärd är att genast sätta stopp för nya privatiseringar.

Där har kampanjorganisationen Skiftet gjort ett bra grundarbete när de tillsammans med ideellt engagerade aktivister beställt en opinionsundersökning av Novus för att ta reda på hur folk ser på ytterligare privatisering. Och svaret, som SVT redovisar, är tydligt:

54 procent anser att det är ganska eller mycket dåligt att privatisera fler sjukhus i Stockholm och där göra det möjligt att ta ut vinst.

Även om svaret gäller Stockholm – där högern haft stort stöd och där privatiseringshetsen varit som mest intensiv – är resultatet relevant för hela Sverige. För de undersökningar som gjorts och som tittar på människors inställning till vinst i välfärden generellt visar ju på precis samma sak. Majoriteten vill inte låta privata vinstdrivande företag mjölka systemet på skattepengar. Majoriteten är trött på att se pengar som de betalat in till vård, skola och omsorg försvinna ner i riskkapitalisternas stora fickor.

Från höger bryr man sig dock inte så mycket om folkviljan i det här fallet. Anna Starbrink (L), som är landstingsråd i Stockholm, säger att hon inte kommer att påverkas av opinionsundersökningen. Det är beklagligt. Vad som däremot är bra är att hon säger att väljarna avgör detta 2018. Det är ett tydligt besked: Den som vill slippa se fortsatta privatiseringar av vår gemensamma välfärd får helt enkelt rösta på något annat än högerpartierna.

Sök på Politism.se