Stäng
januari 20, 2015
Eric Rosén, chefredaktör
Finansminister Magdalena Andersson ( S ). Foto: Jessica Gow / TT

Magdalena Andersson måste sluta leva i det förgångna

I dag meddelades en prognosförändring av finansminister Magdalena Andersson (S). Vad det innebär? Att regeringen tror att ekonomin kommer gå sämre än de trott tidigare.
– Det är en långsammare återhämtning än vi trodde, säger Andersson och låter som ett eko av Anders Borg (M), ni vet han den förra finansministern som alltid gjorde felaktiga glädjekalkyler.

Magdalena Andersson säger också att det inte är aktuellt med ett sparpaket ”i närtid”. Däremot flaggar hon redan i dag, innan partiet ens fått igenom en budget, för att det kan bli tufft att uppnå Socialdemokraternas allra viktigaste vallöfte.
– Jag ger inte upp målet om lägst arbetslöshet i EU till 2020, men det blir svårare att nå det nu, säger Andersson.

Det är i sig ingenting konstigt att Andersson tvingas justera ned sin prognos, de som skickligast spår ekonomin bedömde redan i november att tillväxten skulle bli just så låg som regeringen i dag ändrar sig till. Däremot är det otroligt illavarslande om Socialdemokraterna fortsätter vara blinda för behovet av finanspolitiska stimulanser.

Förr eller senare kommer stora satsningar att krävas. Vare sig det blir i 70-miljardersklassen, som LO argumenterade för i höstas, eller om det bör vara 280 miljarder som satsas på bostads- och trafikinfrastrukturområdet över tio år, som 6F argumenterar för.

Det som står klart är att överskottsmålet spelat ut sin roll och att det är dags att låna till omfattande investeringar. Inte bara för att det ger jobb (som ger egenmakt, ökad rättvisa, minskar beroende av socialbidrag, mer framtidstro) utan för att miljömålen kräver det (vilket inte bara ger ökade chanser att rädda planeten utan också innebär fler jobb med en större känsla av att man gör något meningsfullt samt förstås hälsosammare bostäder och resor) och för att det är så behoven ser ut i dag i Sverige för de som lever, bor, färdas och finns här.

Magdalena Andersson bottnar i 1990-talets åtstramningspolitik och tycks liksom en hel del av politikerna på högerkanten ha otroligt svårt att ställa om till en modern finanspolitik för dagens verklighet och värld. Socialdemokratin måste sluta bita sig fast i gårdagens lösningar på dagens problem. Annars kommer den rödgröna regeringen göra nästan lika lite nytta som alliansregeringen.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se