Stäng
mars 2, 2018
Zina Al-Dewany, redaktör
Lidingö: en rik kommun som väljer att vräka nyanlända. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

M-styrda kommuner gör nyanlända hemlösa

För två år sedan kom fler flyktingar än vanligt till Sverige samtidigt. För att kunna ge människor tak över huvudet anvisades kommunerna en viss andel av mottagandet. Men i går löpte kontraktet ut, och en del kommuner har varit snabbare än andra när det gäller att kasta ut människor.

Lidingö har redan skickat ut brev till kommunens nyanlända där de ber dem se sig om efter nya bostäder – någon annanstans.

”Regeringen och riksdagen har beslutat att det är så. Vi har ett särskilt stöd under etableringstiden. Sedan får de söka bostad som alla andra Lidingöbor”.

Så säger Lidingös kommunstyrelseordförande Anna Rheyneuclaudes (M) till SVT.

Men det är stor skillnad mellan hur kommunerna väljer att tolka lagen. Botkyrka låter barnfamiljer få tillsvidarekontrakt i allmännyttan, Järfälla tillgodoser nyanlända med bostad utan tidsbestämmelse. Det är stor skillnad från hur Lidingö ser på integration, när de sparkar ut barnfamiljer som nu ska klara sig som ”alla andra Lidingöbor”.

En sådan familj är tvåbarnsföräldrarna Alaa Alsammak och Hazem Barghouth. I SVT berättar de hur de fick ett brev från kommunen i januari som säger att de måste lämna Lidingö. Bägge är utbildade ekonomer men Alaa arbetar just nu som personlig assistent. Hazem är uppgiven:

”Det är jobbigt för barnen att flytta så mycket. De har redan flytt ett krig, och på varje ny plats måste de börja på en ny skola och hitta nya vänner”.

En annan Moderatstyrd kommun är Täby, som inte heller är pigg på att förlänga kontrakten eller ta ansvar för integrationen i deras kommun. Det är inte bara ett fräckt beteende av de rika kommunerna, utan även helt ansvarslöst. Vi behöver nya tydligare regler och en lagstiftning som inte bara belönar kommuner som gör rätt, utan straffar de kommuner som struntar i en grundläggande mänsklig rättighet: rätten till ett boende.

Sök på Politism.se