Stäng
november 23, 2017
Eric Rosén, chefredaktör
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Lyssna på eleverna – krossa könsmaktsordningen i skolan

Den långa raden av upprop relaterade till #metoo-kampanjen bara fortsätter. Idrottare, jurister, journalister och fackligt engagerade är några av de senaste som i många tusental gått samman och berättat om sexuella övergrepp och trakasserier – och som kräver att detta får ett slut. Det är något av en revolution som pågår sedan mer än en månad tillbaka.

Det senaste uppropet kommer från skolvärlden, där 1 700 elever från grundskolan till gymnasiet formulerat ett gemensamt upprop.

En av initiativtagarna är 17-åriga Disa Horner, som i DN sätter fingret på något viktigt. Att problemen med trakasserier och kränkningar börjar redan i skolan, bland barn, och att förändringen måste börja redan där.
– Jag tycker att genusvetenskap, eller kalla det vad du vill – utbildning i jämställdhet – borde vara obligatoriskt redan från förskoleklass, säger hon till DN.

I och med det sätter hon också fingret på en stor politisk konflikt. För medan diskussionen om jämställdhet i allt högre utsträckning förts i skolan under de senaste decennierna finns fortfarande ett kompakt motstånd mot detta. Otaliga högerdebattörer har raljerat om genusperspektiv och genusvetenskap i allmänhet – och hånskrattat åt eller oroat sig för genusperspektiv i tidig ålder i synnerhet. Att diskutera dessa frågor med barn har setts som i bästa fall flum och som i sämsta fall indoktrinering. Den som använt ordet könsmaktsordning och argumenterat för att vi fostras in i skadliga och snäva könsroller har avfärdats. Den som talat om något så grundläggande som köns- och maktstrukturer har setts som både kommunist och identitetspolitisk idiot.
Under #metoo har dock något hänt. Det har blivit omöjligt att göra jämställdhetsproblemen till en icke-fråga, det har blivit både pinsamt och obehagligt när någon försökt göra det till en invandrarfråga.

I dag ser kvinnor och män – från vänster till höger – att problematiken är djupt rotad i vårt samhälle, i våra strukturer, i vår kultur. Det måste få politiska konsekvenser, och det måste vara början på ett intensifierat arbete kring jämställdhet, genus och könsmaktsordning också i skolan. För precis en månad sedan skrev vi om att #metoo öppnar ett fönster för feministiska reformer. Sedan dess har det fönstret vidgats och en rasande storm av vittnesmål har dragit in. Det som fortfarande saknas är konkreta förändringsförslag från våra politiker, och det oroar. Ingen annan politisk fråga skulle kunna svepa in i det offentliga samtalet med samma kraft utan att partierna svarade med löften om faktiska åtgärder.

Att 1 700 skolelever nu samlar sig i ett upprop och kräver förändring måste mötas av ett mer konkret svar från våra makthavare än upprördhet.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se