Stäng
april 27, 2018
Kata Nilsson, praktikant
Irene Svenonius (M) tycker inte att skattepengarna räcker till sjukvård. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Lyssna inte på Svenonius om vården

På torsdagen publicerade Svenska Dagbladet en debattartikel signerad Irene Svenonius (M), finanslandstingsråd i Stockholms läns landsting, där hon beskriver hur skattepengarna inte räcker till för att möta medborgarnas behov av sjukvård. 

Att detta kommer från en politiker med ansvar för Nya Karolinska Sjukhuset, en affär som blivit skattemedlens största slukhål i modern tid, är så sjukt att det är svårt att veta om det är upprörande eller bara skrattretande.

”Vi har betydande problem med bristande tillgänglighet och service”, fortsätter Svenonius.

Vill du prata tillgänglighet Irene? I till exempel Region Jämtland Härjedalen är det 50 mil från norr till söder, och det finns bara ett sjukhus. Ändå är det där en hittar landets bästa förlossningsvård. I Jämtland behöver kvinnor inte föda i hissen, garaget, eller hänvisas till andra landsting. Vårdens tillgänglighet går att lösa så länge den politiska ledningen har ordning på sina prioriteringar.

Region Jämtland Härjedalen har inte resurser att smälla upp sjukhusbyggnader för 62 miljarder. Den summan hade räckt till att täcka hela regionens kostnader i tolv år. När Stockholms-Moderaternas sjukhus gjorde en liten ekonomisk sladd, motsvarade det alltså ett decennium av verksamhet för en hel region. 

Det är oerhört provocerande att Irene Svenonius nu försöker ta på sig ledartröjan för alla Sveriges landsting och förklara för staten hur svårt det är att få pengarna att räcka.

Om pengar nu är så tajt, varför har Moderaterna i Stockholms läns Landsting då byggt en vårdstruktur som är den mest ineffektiva i hela landet med 40 olika vårdval? Och hur gick kostnaden för Nya Karolinska från 14 miljarder till svindlande 62 miljarder?

Irene Svenonius ekonomiska prioriteringar i sitt eget landsting genomskådas förhoppningsvis av väljarna. För det som verkligen behövs är att någon annan än Moderaterna förvaltar skattebetalarnas resurser. 

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se