Stäng
april 14, 2015
Eric Rosén, chefredaktör
Fattades det riktiga beslut här – eller är kongresserna bara ett jippo? Foto: Claudio Bresciani/TT

Lyft frågan om vapenexport på S-kongressen

Utredningen med det roliga namnet – KEX – skjuts på framtiden, berättar Dagens Arena i dag.

KEX betyder alltså Krigsmaterielexportöversynskommittén och uppdraget är att  leverera förslag till en ny krigsmateriellagstiftning. Huvudpoängen är att Sverige ska skärpa exportkontrollen till icke-demokratiska regimer. Högaktuell och viktig diskussion som vars problematik vi väl känner till efter alla skandaler kring Saudiavtalet.

Orsaken till att det dröjer är att partierna inte kan komma överens, och främst handlar det om att Socialdemokraterna ska välja väg. De har avgörandet i sin hand, de andra partierna vet vad de vill. Så. Ska S stå upp för sitt kongressbeslut, och för vallöftet:

”Sverige behöver ett skarpt regelverk som förhindrar vapenexport till diktaturer och länder som grovt och omfattande kränker mänskliga rättigheter.”

Eller ska partiets högsta höns strunta i vad gräsrötterna i partiet beslutat tillsammans?

De kan i dag inte ge ett klart besked och KEX skjuts därför fram. Då är det viktigt att frågan lyfts igen på S-kongressen i slutet på maj. Ett av kongressens teman är ”framtidens folkrörelser”. Och där har vi ett tema som kräver svar. Är framtidens socialdemokrati en folkrörelse – som respekterar kongressbeslut – eller är det en elitstyrd organisation som struntar i vad partiet gemensamt kommit överens om?

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se