Stäng
februari 9, 2015
Eric Rosén, chefredaktör
Kan man lita på Stefan Löfven? Foto: Claudio Bresciani / TT

Lurades Stefan Löfven om Saudiavtalet?

På söndagen debatterades Sveriges vapenexportavtal med Saudiarabien på nytt, denna gång i SVT Agenda.

Vi skrev här på Politism i slutet på januari om hur stötande det är att Sveriges regering, också nu när den är rödgrön, mumlar om Saudiarabien. Stefan Löfven säger sig vilja ”omförhandla” avtalet med Saudiarabien snarare än säga upp det, medan regeringskompisarna i Miljöpartiet vill säga upp avtalet. Den senare uppfattningen argumenterade MP:s Valter Mutt för i Agenda.

Motdebattör var ledarskribenten och högerdebattören PM Nilsson, som tycker att handelsrelationerna är viktigare än att säga upp avtalet. Han vill inte att Sverige ska reta upp den vidriga saudiska regimen.
– Det skulle vara en väldigt stark markering, säger PM Nilsson varnande, som om det vore något dåligt att markera mot Saudiarabien genom att sluta sälja vapen till dem.

Han hävdade också att handel med diktaturer av den här typen ”ingår i vår självbild”. Ett argument stick i stäv med de opinionsmätningar som gjorts på området. Åtta av tio svenskar tycker att vi ska avstå från vapenexport ”där allvarliga människorättskränkningar förekommer” och ”fyra av fem är emot vapenexport till länder som kan betecknas som diktaturer”.

Det borde tala sitt tydliga språk.

PM Nilsson menade att ”inget hänt” sedan avtalet med Saudiarabien slöts, vilket enligt honom borde leda till slutsatsen att avtalet därför kan fortlöpa. Men mycket har visst hänt. Bland annat har Saudiarabien sedan avtalet medverkat till att slå ner den arabiska vårens demokratiuppror i Bahrain och bombat sjukhus i Jemen, vilket Ekots reporter Daniel Öhman påpekade på twitter.

Svenska Freds ordförande Anna Ek skriver här om ytterligare skäl till varför avtalet måste sägas upp. 

Att Sverige har vapenexport till Saudiarabien är principiellt åt skogen. Att man samtidigt säger sig vilja föra en feministisk utrikespolitik blir nära nog löjligt, vilket Aftonbladets Anders Lindberg skriver om här.

En viktig sak för Stefan Löfven och socialdemokratin måste också vara att de går att lita på. Därför oroar hanteringen av Saudiavtalet på flera plan. Det väcker frågor om hur trovärdig Löfven är som politiker. I god tid före valet lovade ju Löfven och Socialdemokraterna att agera på ett annat sätt än de tycks vilja göra i dag.

Såhär formulerade sig Socialdemokraterna i det egna ”framtidskontraktet”, som Stefan Löfven gång på gång lyft fram och hänvisat till för den som undrat var Socialdemokraterna står:

”Socialdemokratin behöver ta ett politiskt ansvar för att ställa om försvarsindustrin till en ny säkerhetspolitisk situation och modernisera regelverket för vapenexport, bland annat genom att införa ett så kallat demokratikriterium. Sverige behöver ett skarpt regelverk som förhindrar vapenexport till diktaturer och länder som grovt och omfattande kränker mänskliga rättigheter.”

– Det ska inte vara okej att exportera vapen till länder som uppenbart är diktaturer, sa Stefan Löfven då enligt Sydsvenskan.

Var det rent ljug? Vad mer i framtidskontraktet är i så fall att betrakta som snicksnack?

Det är på tiden att frågan ställs direkt till statsministern: Vad betyder ett kontrakt för Stefan Löfven?

Sök på Politism.se