Stäng
januari 23, 2017
Eric Rosén, chefredaktör
Peje Emilsson, grundare och ägare av Kunskapsskolan. Foto: Felipe Morales / TT

Lugn, det är bara vinstintresset som larmar

Nästan varje dag skriver någon av de vinsthungriga välfärdskapitalisterna en debattartikel om faran med regler för vård, skola och omsorg.

Oftare än de andra skriver Peje Emilsson, som både jobbar som lobbyist för högerpolitik på Kreab och som välfärdskapitalist i skolkoncernen Kunskapsskolan. Kreab har av Expressen beskrivits som ”nyckeln till SD:s näringslivskontakter”, som ju handlade om att få Sverigedemokraterna om att ändra sig just i frågan om vinst i välfärden. Det är alltså minst två flugor i en smäll för Emilsson när han i en debattartikel i Dagens Industri argumenterar för att företagen ska få ta ut vilka vinster som helst ur den gemensamma välfärden. Det är helt enkelt både hans jobb, som pr-person, och hans intresse, som ägare i en vinstdriven skola.

Det är därför han hela tiden varnar för att vinstbegränsning – inte olik den som finns i nära nog hela världen – är en så enorm fara. Men vi måste komma ihåg att det är hans vinster som står på spel, inte välfärden, den klarar sig tvärtom bättre utan att vinstintresset och avkastningen står högst upp på prioriteringslistan.

Peje Emilsson vet precis som alla andra som följt frågan att det finns ett kompakt stöd för begränsningar av vinsterna i välfärden. Det är därför han försöker skrämmas genom att också dra in andra branscher. I Dagens Industri menar han att en skola som sätter kunskap före vinst lika gärna kan leda till att vinster förbjuds för byggföretag och IT-företag. Som om skolan var en marknad vilken som helst. Som om myndighetsutövning bara var affärer.

Troligen avslöjar det mer om Peje Emilsson och Kunskapsskolans syn på utbildning än de själva skulle önska.

Sök på Politism.se