Stäng
april 10, 2018
Zina Al-Dewany, redaktör
Friskare vårdpersonal med kortare arbetstid. Foto: Claudio Bresciani / TT

Lös vårdkrisen med kortare arbetstid

Sjukvårdspersonal har det tufft i hela landet. Stressen består av många patienter, svåra beslut och knappt några pauser – inte ens för lunch.Den stressiga miljön i vården leder till att många byter jobb. De som är kvar sjukskrivs i större utsträckning, det gäller inte minst kvinnor. Hur ska man orka vårda våra sjuka när man själv är på väg mot sjukskrivning? Svaret har visat sig vara enkelt: sänkt arbetstid med samma lön.

– Jag känner mig gladare och piggare. Det är roligare att gå till jobbet en helg med det nya schemat, säger Ronja. Om jag måste återgå till det gamla systemet då byter jag jobb!

Så säger sjuksköterskan Ronja Andersson till SVT. Hon har gått ned i arbetstid men har kvar sin heltidslön. Och hon är inte ensam. I två år har man provat arbetstidsförkortning på akutvårdsavdelning 23 på Södertälje sjukhus. Resultatet? 20 procent lägre sjukfrånvaro jämfört med andra akutavdelningar.

Goda resultat visar inte bara Södertälje utan även Huddinge sjukhus som provat en liknande modell. Där har man lyckats gå från 30 till 7 vakanta sjukskötersketjänster. Sjukdagarna har samtidigt minskat, och personalen mår bättre.

Men alla är inte nöjda. När försök med minskad arbetstid infördes i Göteborgs kommun, gav det friskare anställda. Moderaterna och Centerpartiet ställde sig emot projektet, och har vägrat skriva på fler kollektivavtal för arbetstidsförkortning. Men när vårdpersonal mår bra, så får de större möjlighet att erbjuda en vård som känns trygg och patientsäker. Det borde inte ens Moderater knorra över. För det går inte att lösa sjukvårdens problem, om det inte går att hålla kvar det viktigaste som finns på våra sjukhus – personalen.

Sök på Politism.se