Stäng
maj 20, 2016
Eric Rosén, chefredaktör
Foto: BERTIL ERICSON / TT

Lös kvinnojourernas problem om du värnar kvinnors frihet

Att kvinnojourerna behöver och bör garanteras mer pengar låter som en självklarhet. I alla fall om vi är det land vi påstår oss vara, där mäns våld mot kvinnor, hedersvåld, patriarkal kontroll och kvinnors frihet är frågor vi prioriterar.

Ändå var alliansregeringen skrämmande ointresserad av att värdera kvinnojourernas arbete och garantera deras existens (glöm inte det när de nu har en högljudd retorik i frågor om kvinnors frihet).

De lovade förvisso att hjälpa kvinnojourerna, men resultatet blev bara en pyttesatsning på samordning för kvinnojourernas riksorganisationer. Därför var man väldigt glad när den rödgröna regeringen tillsammans med Vänsterpartiet lovade att ta tag i frågan efter att de vann makten.

Sagt och gjort, en satsning kom direkt – men bra har det fortfarande inte blivit, tyvärr. Reglerna för hur man söker medel till kvinnojourer är skrivna på ett sånt sätt att resurserna inte hamnar där de behövs, de betalas inte ens ut.

SVT visar hur bara hälften av de 25 miljoner som skulle betalas ut under hösten 2015 faktiskt nådde kvinnojourerna. Resten frös inne. Resultatet för 2016 är lika nedslående, hälften av de 100 miljoner som ska satsas på kvinnojourer hade inte betalats ut givet hur reglerna är skrivna. Nu reder man upp detta någorlunda, då regeringen har ändrat sig och ser till att de 50 miljonerna betalas ut till kvinnojourerna andra vägar, via Socialstyrelsen, i stället.

Men grundproblemet har fortfarande inte lösts: Tjej- och kvinnojourerna måste garanteras överlevnad och ges möjligheten att jobba långsiktigt och planerat. Vi lever i ett samhälle där vi inte klarar oss utan dem.

Sök på Politism.se