Stäng
juli 6, 2016
Eric Rosén, chefredaktör
Foto: Janerik Henriksson/TT

Löntagarna under attack – KD erbjuder jobb utan rättigheter

”Den som mottar försörjningsstöd ska förväntas arbeta.”

Detta utspel står Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor för i dag under KD:s dag i Almedalen. Kravet ska vara tvingande och jobben ska finnas inom till exempel offentlig sektor.

För den som bara skummar förbi kan det kanske låta som en nyttig reform: Sysselsättning är ju bra, jobb är viktigt, bättre än socialbidrag.

För den som läser en gång till är förslaget dock ett frontalangrepp på de rättigheter arbetare och löntagare kämpat hårt för att få rätt till. Detta är inte praktikplatser eller utbildning.

Nej, detta handlar om är ju en typ av offentligfinansierade jobb utan rättigheter. Här finns inga möjligheter att teckna kollektivavtal, ingen semester, ingen avsättning till pension. Här finns inga av de krav på medbestämmande och anställningstrygghet som fackförbunden stångat sig blodiga för att få till stånd. Inga möjligheter att strejka.

Här döljer sig bara en fruktansvärt dålig anställningsform med usel lön, förklädd till något annat. Vad Kristdemokraterna föreslår är alltså en kommunfinansierad halvtidsanställning som när som helst kan upphöra, som inte innehåller några möjligheter till löneförhandling eller karriärmässig utveckling. Det är bara ett riktigt jävla skitjobb, som ska tvingas på den som är allra svagast på arbetsmarknaden.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se