Stäng
december 5, 2014
Eric Rosén, chefredaktör
En allians med en politisk strategi värdig Paradise Hotel. Foto: Pontus Lundahl / TT

Lögnen om samarbetsviljan

Ingen vill ha nyval, inte ens Sverigedemokraterna vill ha nyval, det kommer inte att bli nyval. Allra minst nyval vill alliansen ha, och det kommer inte att ske. Så resonerade en hel del av oss. Det här var inget som alla politiska reportrar, opinionsjournalister, politiska analytiker eller tyckare på internet förutsåg, men plötsligt var extra val det minst dåliga alternativet.

En av anledningarna till att det var svårt att förutse var förstås att det är ett agerande från Sverigedemokraterna som skiljer sig från den strategi man haft tidigare, och allianspartiledarna sa länge att de hoppades att SD skulle följa praxis och lägga ned sina röster.

Dessutom kändes ett extra val osannolikt just för att Stefan Löfven verkade vara beredd att gå med på vad som helst för att få igenom sin budget. Den sanningen försöker nu allianspartierna och opinionsbildarna på högerkanten få till motsatsen, på ett mycket märkligt vis.

De försöker förändra verklighetsbeskrivningen fullständigt. Löfven har ju hela tiden sagt att han är beredd att kompromissa. Han har hela tiden sagt att han är beredd att samarbeta med ALLA utom Sverigedemokraterna. Jag vet det eftersom jag varit väldigt kritisk mot det. För mer än ett år sedan skrev jag om Löfvens samarbetsvilja och varför jag tyckte den var problematisk. När The Local skrev om Löfvens vilja att samarbeta för ett år sedan svarade jag att Socialdemokraterna vill ha samarbete, men missbedömer läget eftersom Maud Olofsson och Annie Lööf förvandlat Centerpartiet till ett löntagarfientligt parti som avskyr facket, socialdemokratin och arbetarrörelsen.

Ingen kan låtsas som om S inte var öppna för samarbete. Det har inte fungerat, men ingen kan säga att de inte försökt.

Det faktum att Löfven omedelbart stängde dörren för Vänsterpartiet samtidigt som han behöll den sänkta krogmomsen och inte slopar RUT-avdraget är uppenbart eftergifter för att möjliggöra samarbete högerut.

Påståendet att Miljöpartiet skulle vara orsaken till att det inte går är rent lögnaktig. MP har samarbetat mycket nära alliansen i migrationsfrågan och under senaste mandatperioden förordade Kent Persson, nu partisekreterare, att Miljöpartiet skulle bli en del av den borgerliga alliansen.

Vad är det Löfven inte har försökt vad gäller samarbete? Han har provat allt. Han har stått med utsträckt hand tills det blir genant. Han har lagt fram ett budgetförslag med mycket små skillnader jämfört med alliansens. Han har försökt peka på det faktum att Folkpartiet är emot alliansens vårdnadsbidrag och för en extra ”pappamånad”. Han har pekat på hur alla borgerliga utom Moderaterna vill förbättra a-kassan (vilket hade skett med regeringsbudgeten men inte med den helt moderatstyrda alliansbudgeten). Han har bjudit in gång på gång på gång på gång, förutsättningslöst och med en vilja att tillmötesgå som också kostar honom politiskt inom arbetarrörelsen.

Jag har inte velat se S och MP samarbeta med alliansen och jag har surat hela vägen just för att de varit så måna om detta, just för att inget tycks ha varit heligt. Visst förstår jag logiken från regeringen: Ska man få igenom politik utan att Sverigedemokraterna får avgörandet i sin hand måste man kanske samarbeta mer över blockgränserna.

Men den som nu påstår att Löfven inte försökt, den ljuger. Den har inte ”en annan bild” utan försöker luras.

Och där står vi i dag. Med en allians som ljuger om detta. En allians som tappade en halv miljon väljare och trots det försöker kuppa sig tillbaka till makten: inte via ett extra val utan bakvägen via ett rent sabotageinriktat SD-beslut. Detta efter att ha gått till val på löftet om att inte ge Sverigedemokraterna inflytande och efter att ha deklarerat att största block ska få regera.
Det som skett har skett och vi får så klart sluta älta vem som sa vad på vilket möte. Men ingen ska ställa upp på en verklighetsbeskrivning där alliansen varit öppna för lösningar och där Stefan Löfven inte försökt samarbeta. Det är helt enkelt inte sant.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se