Stäng
januari 29, 2015
Eric Rosén, chefredaktör
Foto: Maria Davidsson / TT

Löfvens ryggradslösa mummel om Saudiarabien

Tidigare har Annie Lööf (C) och Karin Enström (M) generat sina väljare genom att inte kunna säga om Kina respektive Saudiarabien är diktaturer. I dag var det Stefan Löfvens (S) tur att genera.

När Löfven resonerade om att omförhandla vapenexportavtalet med Saudiarabien passade Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt på att fråga om Löfven anser att Saudiarabien är en diktatur.

En busenkel fråga, kan man tycka.

Det är en av världens värsta diktaturer, kunde svaret ha varit. Men så blev det inte. Trots att denna regim har en inställning till mänskliga rättigheter och friheter som ligger mycket nära terrororganisationen IS uppfattningar så vägrar Sveriges statsminister Stefan Löfven att kalla Saudiarabien en diktatur.

Häromveckan publicerades en film där en kvinna avrättas på öppen gata i Saudiarabien. Medan hon skriker att hon är oskyldig hugger polisen med två hugg av hennes huvud på allmän plats. Det anmärkningsvärda är inte straffet, som är normal saudisk rättsskipning. Det ovanliga är att någon filmade det.

Detta är landet som Stefan Löfven vägrar kalla en diktatur. Detta är landet som han vill omförhandla vapenexportavtalet med snarare än säga upp (trots att det är fullt möjligt att säga upp avtalet innan den 15 maj i år, då det annars förlängs).

– Det är helt uppenbart att Saudiarabien inte har det styrelseskick som vi tycker är demokratiskt och det finns mycket att önska om mänskliga rättigheter, sa Löfven.

Mummel.

Saudiarabien rankas som en av de värsta staterna i världen vad gäller mänskliga rättigheter. Någon grundlag finns inte, inga fria val och inget folkvalt parlament. Det finns ingen yttrandefrihet. Ingen religionsfrihet. Ingen rörelsefrihet. Ingen föreningsfrihet.

När Löfven efter frågestunden fick ytterligare frågor på ämnet sa han att det måste utredas. Längre än så var han inte beredd att gå.

Det är sannerligen ryggradslöst.

UPPDATERING:

Efter kritik mot Löfvens uttalande säger han till Aftonbladet att Saudiarabien är en diktatur:

”På den direkta frågan från Aftonbladet: Anser du att Saudiarbien är en diktatur? svarar han efteråt via sms:

– Saudiarabien en är auktoritär regim och en absolut monarki, och där förekommer grova övergrepp mot mänskliga rättigheter.

Varför vill du undvika att kalla landet diktatur?

– Det är en diktatur.”

Det är väldigt bra att Löfven ändrar sig. Frågan som återstår är dock minst lika viktig: Om vi nu är överens om att Saudiarabien är en diktatur – hur kan det då inte vara en självklarhet att vi ska avstå från att sälja försvarsmateriel till dem?

Sök på Politism.se