Stäng
augusti 20, 2018
Eric Rosén, chefredaktör
Foto: Nils Petter Nilsson/TT

Löfven lovar att höja skatten för de allra rikaste

Vi har en rödgrön regering i Sverige som under de fyra senaste åren gjort en lång rad reformer som stärker de med lägst inkomster. Den som tittar på den hur pengarna i statens budget fördelas kan se att S, MP och V varje år riktat satsningarna på ett progressivt sätt – mer till de som har minst, mindre till de som har allra mest. Mycket av den politik som har genomförts har varit väldigt bra på det sättet.

Men trots allt har ojämlikheten, klyftan mellan de rikaste och de fattigaste, fortsatt öka under den nuvarande regeringen. Precis som den har gjort i 30 år.

När statsminister Stefan Löfven (S) intervjuades av TT, i en intervju som publicerades i helgen, sa han något som tyder på att Socialdemokraterna är redo att förändra den utvecklingen.

Att de är villiga att fatta beslut som faktiskt leder till minskad ojämlikhet. Mindre klasskillnader. Han säger till TT att hans parti nu ”måste leverera” högre skatter på kapital.
– De som har det allra, allra bäst ställt och som tjänar mest på kapitalinkomster kan bidra lite mer.

Ett konkret förslag på hur det kommer att se ut presenterar han inte ännu. Kanske kommer ett färdigt vallöfte, med konkretion och siffror, på området i närtid.

Oavsett vad är detta ett viktigt uttalande. Även för skeptiker, som ”tror det när de ser det”, är Löfvens löfte viktigt. För vare sig S vinner eller förlorar valet måste socialdemokratin påminnas om att de nu explicit sagt att det är dags för högre beskattning av kapitalinkomster. Och Stefan Löfven vet naturligtvis att en socialdemokrati som inte levererar ökad jämlikhet kommer att tyna bort.

Sök på Politism.se