Stäng
augusti 26, 2016
Zina Al-Dewany, redaktör
Bostadshus. MUMS! Foto: Izabelle Nordfjell / TT

Löfven – låna ut din partipiska till Eriksson

Det kommer ofta kritik högerifrån om att Miljöpartiet är den största bromsen för bostadsbyggandet. Samtidigt deklarerar Moderaterna och deras vänner stolt att de är positiva till fler bostäder. Men det verkar inte gälla när det ska byggas på deras egen bakgård.

Den egna bakgården är, i det här fallet, där deras väljare bor. Nämligen i Ålsten, Bromma. En förort till Stockholm som består av mer eller mindre välbärgade människor. Många av dem är också skeptiska till nya hyresrätter (då kan ju vem som helst flytta in). Mot sådana bostadsplaner protesterar såklart Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna. Men också Miljöpartiet.

Miljöpartiet sitter annars i majoritet tillsammans med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Feministiskt Initiativ, ett gäng som vill bygga i Bromma. Men det hindrar inte MP från att protestera när det ska byggas nytt. Har Moderaterna, trots dubbelmoralen i frågan, rätt i att Miljöpartiet är en bromskloss? Det miljöparti som i dag sitter på bostadsministerposten.

Vi gör en kort resa i MP-Sverige:

Uppsala, den välkända studentstaden. Här har MP velat stoppa bostäder för att inte skada grönområden.

Alingsås, den halvkända potatisstaden. Här ville MP stoppa bostäder för att inte skada andra grönområden.

Jönköping, staden där… nä, jag vet inte mycket om Jönköping. Förutom att MP röstade avslag på en detaljplan som kunnat ge väldigt många bostäder. Planen stoppades för att inte skada ett *trumvirvel* grönområde.

Det finns fler trista exempel, men det senaste i Bromma är inte helt förlorat. Miljöpartiet kan ta sig i kragen, skaffa lite klassperspektiv, och inse vilkas ärenden de egentligen går när de stoppar bostäder. Inte är det för alla som behöver ett hem i alla fall.

Om inte de argumenten biter har jag hört att Socialdemokraterna har en välkänd (och ökänd) partipiska. Kanske skulle Stefan Löfven kunna låna ut den till vår bostadsminister, Peter Eriksson (MP).

I alla fall tills miljöpartistiska kommunpolitiker förstår allvaret i den bostadskris Sverige faktiskt befinner sig i.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se