Stäng
februari 6, 2018
Eric Rosén, chefredaktör
Stefan Löfven. Foto: Sören Andersson / TT

Löfven avfärdar det danska asylförslaget

Den svenska migrationspolitiken har skärpts betänkligt de senaste åren. Att Socialdemokraterna i regeringsställning tagit flera steg mot en allt strängare syn på flyktingpolitiken har undgått få.

Men det förslag som de danska Socialdemokraterna presenterade på måndagen spiller nog inte över till Sverige. Danska S vill förändra asylrätten i grunden. Flyktingar ska placeras i läger i Nordafrika, eller någon annanstans i FN-regi, i stället för att få möjlighet att söka skydd i Danmark. Det där blev för mycket också för Socialdemokraterna i Sverige.

Fredrik Lundh Sammeli (S), ofta partiets röst i migrationsfrågor, förklarade direkt att asylrätten är en mänsklig rättighet man inte kan trixa med hur som helst. Och senare på måndagen kom besked också från statsminister Stefan Löfven (S):
– Jag kan inte alla detaljer men det jag ser reser ett antal frågetecken. Kan man leva upp till asylrätten? Och hur man klarar det praktiska? Hur ska man få avtal med det och det landet? säger Löfven till Expressen.

Han ifrågasätter om det danska förslaget ens är möjligt att genomföra, slår fast att asylrätten måste respekteras och säger att han har ”svårt att tro” att ett liknande förslag skulle kunna bli aktuellt i Sverige.

Det är ett ganska klart avfärdande. I dessa allt mer auktoritära tider får man nog vara glad över det.

Sök på Politism.se