Stäng
oktober 29, 2015
Eric Rosén, chefredaktör
Afghanska flyktingar landstiger på den grekiska ön Lesbos på onsdagen. De har överlevt. Nu väntar ett Europa som gör allt för att slippa hjälpa fler. Foto: Santi Palacios/AP/TT

Löftet om att ”aldrig bygga murar” var tomt

Snart har det gått en vecka sedan migrationsuppgörelsen presenterades. Bland annat med tillfälliga uppehållstillstånd kopplade till flyktingarnas anställningsbarhet – och ett antal löntagarfientliga justeringar som kommer att leda till lönesänkningar på kort och lång sikt. Vi fick en dålig uppgörelse, konstaterade vi då. Statsminister Stefan Löfven (S) vet att det saknas rationella argument för att införa tillfälliga uppehållstillstånd.

Att regeringen ändå gått med på detta beror delvis på att de mindre flyktingvänliga rösterna inom och kring socialdemokratin fått större utrymme när antalet asylsökande skjutit i höjden rejält.

Stefan Löfven stod i början på september och sa ”refugees welcome” tillsammans med 15 000 demonstranter. Han deklarerade hur stolt han är över den svenska solidariteten och sa:
– Vi ska aldrig bygga murar för att skilja människor från människor. Mitt Europa tar emot människor som flyr från krig!

I publiken hördes en mindre grupp allt högre. ”Hycklare!” skrek de, eftersom Europa redan byggt murar. ”Hycklare!” skrek de, eftersom de inte litade på Löfvens ord.

Någon månad senare meddelar Socialdemokraterna efter migrationsuppgörelsen alltså att de kommit överens om ett antal saker som övertyga flyktingar om att Sverige är fel plats att söka sig till:
– Med den tydligheten tror vi att människor kommer att välja andra länder, sa partiets migrationspolitiske talesperson Fredrik Lundh Sammeli till SvD då. Löfven förklarade att man ska kohandla med Turkiet för att förmå dem att se till att färre flyktingar ska komma in över Europas gränser.

Manifestationens budskap om att ”aldrig bygga murar” känns avlägset.

Man undrar var socialdemokratin är på väg. Det är verkligen ett problem, det går inte att förstå eller beskriva vilken som är deras linje, vad de vill och strävar emot. ”Ordning och reda” är bara en floskel, som just nu appliceras på alla politikområden och kan betyda lite vad som helst.

Att Stefan Löfven inte bottnar i diskussionen är uppenbart. Det finns ingen konsekvens, det går inte att få en klar bild av vilken hans egen uppfattning är. Det finns också just nu en dold konflikt inom den rödgröna regeringen och inom socialdemokratin. Kloka politiker i partiet gör sitt för att komma med konstruktiva förslag i stället för åtstramningsretorik. Andra ser chansen att skärpa upp attityden, för gott.

Men det har hänt mycket med partiet senaste åren. Partiets väljare är markant mer idealistiska och mer förändringsbenägna, de kräver en öppen och välkomnande socialdemokrati. Dessutom har möten med flyktingarnas verklighet drabbat många politiker mycket hårt. Riksdagsledamoten Magnus Manhammars (S) text efter hans resa och arbete i kaoset på Lesbos går inte att värja sig ifrån. Det är insikter som hans som man vill ska forma den moderna migrationspolitiken.

”Jag kunde inte hålla tillbaka tårarna då och kan det inte nu heller. Jag är så arg och ledsen över EU:s katastrofala flyktingpolitik som gör att små, små barn riskerar livet.
[…]
Det måste inte vara så här. Det finns alternativ. Det finns lösningar.
Människor ska inte behöva riskera livet i rangliga båtar för att ta sig i säkerhet från krig och förföljelse. Vi kan bättre.”

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se