Stäng
mars 19, 2018
Eric Rosén, chefredaktör
Foto: Anders Wiklund/TT

Lobbyisterna övertygar ingen – motståndet mot vinst i välfärden består

En ny mätning som Sifo gjort på SvD:s uppdrag bekräftar den bild som framkommer i nästan alla mätningar som gjorts: Svenskarna är generellt negativa till vinst i välfärden. Mätningen visar också att så många som en femtedel av de som röstade på något av allianspartierna tycker att regeringens förslag är för snällt: De vill i stället att välfärdsbolagen antingen inte ska få göra vinst alls, eller att ingen vinst ska kunna delas ut till ägarna. Trots det finns ingen som helst kritik mot vinst i välfärden i de borgerliga partierna, eller hos Sverigedemokraterna. Tvärtom tycks de mer lojala med bolagen och det befintliga system än med någon annan.

Detta är värt att ha med sig i bakhuvudet nu när regeringen och Vänsterpartiet meddelar att de nu är redo att lägga fram sina förslag i riksdagen.

Trots alla pengar som lagts på att påverka opinionen, alla resurser som spenderats på lobbyismen och all debatt under de senaste åren så finns en mycket utbredd ovilja att acceptera riskkapitalets framfart i välfärden och deras vinstjakt på medborgarnas skattepengar. 

Förslagen som läggs fram kommer som det ser ut nu att skjutas ned av högern i riksdagen. Men frågan finns kvar alldeles oavsett, och kommer att leva under hela valrörelsen. Vi kommer att få bort vinstjakten ur välfärden. Förr eller senare.

Sök på Politism.se