Stäng
november 29, 2017
Eric Rosén, chefredaktör
Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S). Foto: Fredrik Persson / TT

LO anklagar regeringen för ”spark i magen” på sjuka arbetare

Historiskt vill LO under ett valår gärna kunna ställa sig bakom Socialdemokraterna till fullo, och argumentera för en S-ledd regering med full kraft. Det är logiskt, S och LO är båda del av samma arbetarrörelse och en S-ledd regering är i princip alltid bättre för LO-kollektivets villkor än andra tänkbara alternativ. Det är bara att kika på facit i frågor som rör arbetsmarknaden, socialförsäkringar, a-kassa och tilltron till partsmodellen, för att nämna något.

Men ibland skaver det onekligen och vi är på väg in i ett valår där LO blir en tydlig motståndare till den rödgröna regeringen i en extremt viktig fråga.

Det handlar om det faktum att allt fler sjukskrivna blir av med sin sjukpenning som en konsekvens av regeringens politik. Den som minns valrörelsen 2010, när alliansen styrde, minns också vilken oerhörd sprängkraft det finns i den här frågan. Skiftet har redan startat en kampanj och namninsamling mot detta.

Sedan regeringen i slutet på 2015 formulerade ett krav på Försäkringskassan att pressa ned sjukskrivningsdagarna har andelen avslag på nya sjukskrivningar ökat från 1 procent till 2,5 procent. För de redan sjukskrivna har avslagen tredubblats, uppger SVT.

Det här har väckt ett genuint raseri hos LO. Den kritik som nu framförs av LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson är så hårt formulerad som man någonsin hör från LO när det gäller att kritisera socialdemokratin.
– Vi ser att hela hanteringen för våra medlemmar håller på att haverera. Folk som är multisjuka blir definierade som friska och ställs då inför att söka jobb. Men man kan inte få ett jobb med alla de sjukdomarna, det är fullkomligt horribelt, säger han till SVT. Han kallar det ett svek mot arbetare, jämför det med en ”spark i magen” och fortsätter:
– De ska stå för medmänsklighet som de sa i valrörelsen. Man blir inte friskare för att man blir fattig.

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) försvarar än så länge regeringens linje. Det är nog inte en särskilt klok strategi.

Sök på Politism.se