Stäng
november 22, 2016
Eric Rosén, chefredaktör
En undersköterska på akuten på Södersjukhuset lindar foten på en patient. Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

Livet måste vara mer än bara jobbet – Göteborg tar bort delade turer

Vet du vad ”delade turer” är?

Det är när din arbetsdag delas upp: Du går till jobbet på morgonen och utför dina uppgifter i några timmar. Sedan har du uppehåll helt utan lön i några timmar. Därefter börjar du jobba igen och gör resten av din arbetsdag. Du har alltså lön för heltid, åtta timmar om dagen, men är upptagen av jobbet kanske 12, 13 eller 14 timmar på ett dygn.

Har du en timmes restid till jobbet kan det innebära att du åker hemifrån vid 07 på morgonen och kommer hem vid 21 på kvällen.

Vanligast är detta i arbetarklassyrken, till exempel inom välfärden, och delade turer gör redan slitsamma arbeten ännu tuffare. Du får mindre fritid som du verkligen kan bestämma över själv.

Fackförbunden driver på för att få bort delade turer, en kamp sedan många år, och politikerna säger ofta att de ”förstår problemet”. Men inte mycket har hänt.

Därför är det så glädjande att se att Kommunal i Göteborg fått till ett lokalt avtal med staden för att få bort delade turer. Där får delade turer numera bara förekomma om det sker på arbetstagarens egen begäran.

Även i till exempel Norrköping och Luleå jobbar man för att få bort delade turer helt. En facklig seger som bör inspirera fler kommuner. De påtvingat delade turerna ska – såklart – inte höra ett modernt arbetslivet till.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se