Stäng
juni 12, 2017
Eric Rosén, chefredaktör
Jan Björklund (L). Foto: Christine Olsson/TT

Lita inte på Jan Björklunds tal om klyftorna

Den nya politikerveckan i Järva pågår för fullt och på söndagen höll Liberalernas Jan Björklund sitt tal.

Björklund har den senaste tiden allt mer börjat betona att det är socialliberalism som är hans grej. På söndagen sa han att svensk politiks största uppgift är att överbrygga klyftorna i samhället. Han sa att även arbetarklassungar – som han själv en gång var – ska kunna komma hur långt som helst, till och med som han själv bli partiledare och vice statsminister.
— Oavsett varifrån man kommer och oavsett vilken dröm man har så ska man ha möjligheten att ta sig dit man vill, sa Björklund.

So far so good, visst? Bekämpa klassklyftor, skapa lika möjligheter, ge människor en chans, ta bort orättvisorna. Jättebra, låter som rena rama Politism-texten. Så vad sa han sen då?
– Det är det som är socialliberalism, sa Jan Björklund. 

Där faller ju allt.

För ingenting av det Jan Björklund talar om uppnås av socialliberalismen, eller någon annan folkpartistisk liberalism. Ingen har någon gång sett något enda förslag som värnar sociala rättigheter, som jämnar ut klassklyftor, som gör skolan mer jämlik, som gör arbetsmarknaden tryggare och löntagaren starkare, från Liberalerna. I alla fall inte under Björklunds tid som partiledare.

Liberalerna är ett parti som gjort skolan mer segregerad, som vill se större löneskillnader och lägre löner för de som redan tjänar minst. Björklunds politik gjorde att färre av de som utbildar sig i arbetaryrken rustas för en framtid där de vill studera vidare. Liberalerna är ett parti som i höst är beredda att fälla regeringen eller avsätta ministrar, för att Björklund är så negativ till att människor med höga inkomster ska bidra med en gnutta mer.

Det är naturligtvis trevligt om Jan Björklund nu vill göra helt om och göra upp med hela sitt politiska arv. Men vi har ju facit på hur det blir när han är med och styr: Klyftorna växer snabbare än i alla andra jämförbara länder.

Sök på Politism.se