Stäng
augusti 30, 2018
Zina Al-Dewany, redaktör
Antal kvinnor jämfört med män som får sänkt skatt med Björklunds politik. Foto: SVT

Lita inte på Jan Björklunds ”feminism” – den gynnar bara män

I SVT:s senaste utfrågning var det Jan Björklunds tur. I ett oförglömligt avsnitt grillades han om vem som egentligen tjänar på hans sänkta skatter. Han ville kalla det för en satsning på kvinnor, men blev snabbt ifrågasatt.

Det är ingen nyhet att högern vill sänka skatter. Genom åren har det också visat sig vara en av Björklunds hjärtefrågor. Nu handlar det om den statliga inkomstskatten som alla betalar om man tjänar över 38 000 kronor i månaden, något han vill ändra på. Jan Björklund berättar för programledarna att det främst riktar sig till kvinnor med lång akademisk utbildning som tvingas betala alldeles för hög skatt.

”Vi har kontrollerat det här med SCB. 2016 var det dubbelt så många män som kvinnor som omfattades av ert förslag. Varför kallar du det för skattesänkning för kvinnor?”

Björklund svarar tvärt att ”jojo men hur du än räknar är det alltid män som har högre inkomster”.

Om vi inte går in på just frågan om att män tjänar mer än kvinnor fortsätter programledarna pressa Björklund. ”Men många kvinnor med lång utbildning har ju lägre lön än 38 000 kronor, varför inte sänka skatten för dem?”

Nu går det inte så bra för Björklund. Hur kan han kalla en skattesänkning som går till dubbelt så många män som kvinnor för en kvinnosatsning? Han byter samtalsämne i stället. Och visar att om det är något som man alltid kan lita på, så är det att liberaler framför allt satsar på rika män.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se