Stäng
blog-header
augusti 21, 2014
Mohammed Ryback, bloggare
Exotiska Husby. Foto: Yvonne Åsell / SvD / TT

Lika långt till Husby som till Afrika

Det pågår en del diskussioner nu om förorterna och rapporteringen om miljonprogrammen. Ett år har gått sedan upploppen och medierna har inte förbättrat sin rapportering om förorten. P1 kommer hålla i en stor debatt om det nu på söndag.

Kritiken har man hört förr: media kommer bara ut till förorterna när det är upplopp.

Majoriteten som jobbar i de svenska medierna kommer inte från förorten eller bor inte där och därför får vi en exotifierande bild av förorten. Jag har skrivit om det förr. Häromdagen skrev till exempel Peter Kadhammar såhär efter sin förortssafari i Husby:

”Husby känns som Mellanöstern eller Nordafrika. Människorna ser annorlunda ut och affärerna är annorlunda.”

Jag tror inte att Kadhammar är den enda personen med den här synen på förorten, som något osvenskt. Tyvärr delar många personer i maktpositioner samma syn. Och så länge miljonprogrammen ses som något ”annorlunda” ”exotiskt” och ”osvenskt” kommer de många samhällsproblem som drabbar orterna behandlas som osvenska problem:

Det är inte vår verklighet det där. Det är inte vi som är segregerade, det är inte vi som drabbas av diskriminering på arbetsmarknaden och bostadsmarknaden. Det är inte vi som drabbas av rasism, afrofobi eller islamofobi. Det är de som drabbas av problemen. De som kommer från det svenska området som ser ut som Mellanöstern.

Och tyvärr är det därför medierna bara kommer ut till förorterna när det är upplopp.

Det är därför medierna bara rapporterar om Afrika när det är en konflikt eller virusutbrott. Det är platser man bara besöker för reportageresor. För dem är Afrika, Nordafrika, Mellanöstern och Husby lika exotiskt och exakt lika långt borta.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se