Stäng
februari 13, 2014
Eric Rosén, chefredaktör
Foto: Bim Eriksson

Kainats utvisning har stoppats

UPPDATERING: Utvisningen av Kainat Syeda har stoppats tills vidare och ett nytt ärende har öppnats för 16-åringen.

”Vid prövningen av familjens asylansökan har varken hot om tvångsgifte eller könsstympning åberopats som asylskäl. Det är alltså omständigheter som inte varit kända för Migrationsverket eller domstol”, skriver Migrationsverket i en kommentar som SVT redovisar.

Det här hade aldrig hänt utan just det unga blixtsnabba engagemang jag skrev om i den här texten. De ska vara stolta över vad de åstadkommit:

Det är personerna nära 16-åriga Kainat Syeda som själva börjat kampanja för att rikta ljuset mot hennes situation. För att på något sätt försöka få uppmärksamhet kring fallet och för att försöka få stopp på det som är på väg att hända. Hon är livrädd för att utvisas till Pakistan där hon riskerar att tvingas in i äktenskap med någon hon aldrig träffat.

Kainats lärare hörde av sig till mig – och till alla andra medier – för att få oss att uppmärksamma det här. Via sociala medier och hashtaggen #låtkainatstanna fortsätter de att sprida budskapet. Det är inte främst de vanliga opinionsbildarna som är drivande, även om de (vi) också vaknat tack vare engagemanget kring Kainat. När jag länkade till hennes instagrambrev på Twitter retweetades det snabbt av över 400 personer. Antalet i sig är ointressant men när jag tittar på vilka som sprider tweeten slås jag av att det nästan uteslutande är tjejer, och en del killar, i Kainats ålder. Det är 14-, 16- eller, 19-åriga tjejer som sätter sig in i Kainats situation snabbare än många andra. Som solidariserar och säger ifrån. Det finns i dag, i den generationen, en feministisk beredskap och reflex som är något speciellt. Det går så snabbt – både när det gäller att få hatiska mobbande instagramkonton anmälda och nedstängda och när det gäller att stå upp för en jämnårig som riskerar att utvisas. Det blir en gemensamhet som går först över skolgränserna och sen över stadsgränserna. Det är en typ av blixtmobilisering som visat sig väldigt effektiv och som gör en hoppfull.

Nätverket Streetgäris, unga tjejer som engagerar unga tjejer på ett fenomenalt sätt, har också gjort Kainats kamp till sin och tillsammans med Tjeforum och Rädda Barnen anordnar de en manifestation för att Kainat ska få stanna på fredag, klockan 17:00 på Rinkeby Torg.

Om Kainat får stanna vet vi inte ännu. Vi kan bara hoppas.

Men vi vet redan nu med vilken kraft unga tjejer och killar i solidaritet med en ung tjej, mobiliserat för att rätt ska vara rätt, för att ingen ska tvingas in i ett äktenskap, för att Sverige ska titta på hennes ärende och värna hennes framtid på samma sätt som hennes vänner gör.

Sök på Politism.se