Stäng
mars 17, 2017
Eric Rosén, chefredaktör
Foto: Adam Wrafter/TT

Låt posten vara post – bort med miljardutdelningar och bonusar

Hur funkar det när jakten på avkastning blir viktigare än att göra ett bra jobb? SVT har granskat en av våra viktigaste samhällsnyttiga funktioner

”Sedan år 2010 har det krisande statliga svensk-danska postbolaget delat ut över tre miljarder kronor till sina ägare. […] Det är en lika stor summa som den danska regeringen ber om från svenska och danska skattebetalare för att rädda verksamheten.”

Här handlar det alltså om det statliga bolaget Postnord, som ägs av den svenska och danska staten. Ett bolag som gör stora förluster. Men principen – att sätta avkastning före viktigare saker – går igen trots förlusterna och känns igen från andra samhällsnyttiga sektorer (hej vinstdriven välfärd!).

Samtidigt som Postnord gör förlust delar man alltså ut stora summor till ägarna. Till råga på allt betalar man ut miljonbonusar till toppcheferna i det krisande företaget.

Vore det verkligen för mycket begärt att önska sig en posttjänst som sätter själva uppdraget – samt närvaro i hela landet och nytta för medborgarna – först?

Är det så illa ställt i samhällsdebatten att det är en fullkomligt otänkbar idé att sätta något annat än det som marknaden ser som rättvisa främst?

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se