Stäng
februari 17, 2014
Eric Rosén, chefredaktör
Nej du Leif. Foto: Anders Wiklund / SCANPIX

Låt maten tysta mun, Mannerström

– Mycket av det sker i skymundan – såsom nyp i stjärten – när ingen ser, berättar kocken Alexandra Zazzi om sina erfarenheter av att vara ung kvinna i ett restaurangkök i Aftonbladet.

Det handlar om sextrakasserier i krogbranschen. En debatt som stjärnkocken Leif Mannerström nu också ger sig in i. Det hela grundar sig i en SvD-enkät från förra året, där 300 kvinnor i restaurangbranschen  svarat om hur vanligt det är med sextrakasserier. 7 av 10 svarar i enkäten att någon betett sig obehagligt på ett sexuellt sätt mot dem på jobbet. Det handlar om både såväl sexskämt som tafsande och rena övergrepp. Vidriga grejer förstås, inget som någon ska behöva acceptera på jobbet.

Detta har bland annat Aftonbladet nu följt upp efter att P3:s Verkligheten gjort ett program där kocken Malin Bastholm intervjuas.

Men Mannerström har en annan inställning till det här med trakasserier. Han tycker att ”lite humor måste man ha” och ”man kan inte ta allt som sextrakasserier”.

Han gör därmed kvinnorna medskyldiga till den alarmerande statistiken. Deras berättelser handlar inte om ”riktiga” övergrepp. I alla fall inte alla, menar Mannerström. De borde helt enkelt inte tagit illa upp så hade det varit ur världen, ungefär.

Och det där är en riktigt jävla skitinställning, förstås. Mannerström gör inte saken bättre när han säger att lösningen är ”för tjejerna att svara med samma mynt. Det är så det funkar.”

I stället för att komma till rätta med sextrakasserierna ska kvinnor anamma en hårdare jargong, flabba bort fler nyp i stjärten och oftare själva gå över gränsen till sexuella trakasserier? Är det Mannerströms lösning? Really?

Jag sticker ut hakan här och påstår att jag tror att en sån utveckling skulle göra det betydligt värre för kvinnorna i krogbranschen och att det dessutom knappast är så de flesta män vill ha det i sin arbetsmiljö heller. Tvärtom mår de flesta bättre av en vänlig och professionell arbetsmiljö. Mannerströms resonemang är ett ogenomtänkt ursäktande av grova sexuella kränkningar. Även om det inte är hans avsikt, för det är det säkert inte, så är det med precis den här typen av ”äsch det där var väl inget att bli arg över” kvinnor och för all del andra utsatta tystas i sina proteser mot oacceptabel behandling.

Mannerström borde använda munnen mer till att äta och smaka av än att debattera.

Sök på Politism.se