Stäng
juli 1, 2018
Eric Rosén, chefredaktör
Ulf Kristersson (M) Foto: Henrik Montgomery/TT

Låt inte Kristersson komma undan med sin stora bluff

På söndagen höll moderatledaren Ulf Kristersson sitt tal i Almedalen. En del av talet fokuserade på klass, och social rörlighet. Kristersson säger att klass inte ska begränsa människor.
– Jag vill ha ett samhälle där alla av egen kraft – men ofta med andras hjälp – från nästan ingenting kan ta sig nästan hur långt som helst, sa han från scenen.

Det finns därför anledning att påminna om att den här jämlikhetsretoriken är en bluff. Han har spelat ut samma kort förr.

I ett tal i december sa han att ”Vad du själv vill, och gör, och bedöms efter ska inte bero på dina föräldrars namn, adress eller inkomst”. Vi konstaterade redan då att det är ett bedrägeri.

För vad är det Moderaterna egentligen föreslår? Det finns inga reformer för att utjämna klasskillnader, ingen politik för att göra något åt inkomstskillnader. Ingen kritik av det fria skolvalet. Det som däremot finns är följande förslag:

  • Besparingar på a-kassa och aktivitetsstöd med 4,7 miljarder kronor årligen.
  • De vill göra så att färre omfattas av ersättningssystemen än i dag, vilket innebär att 1,6 miljarder kronor dras in.
  • De vill spara in 4,5 miljarder kronor på sjukförsäkringen.
  • De vill höja de redan skyhöga påminnelseavgifterna för CSN och slopa studiestartsstödet.
  • De vill höja skatten för de som har sjuk- och aktivitetsersättning.
  • Moderaterna vill också slopa det extra stödet till skolor i fattigare områden.

Vad vill de göra för pengarna de sparar in? Sänka skatter. Mest för de som tjänar mest. Mycket ska ha mer. Så ser moderat klasspolitik ut. Den kommer aldrig att ge ökad social rörlighet, och den kommer aldrig att göra klass mindre viktigt för hur det går för dig i livet.

Moderaterna har sitt sätt att se världen, och det synsättet har de rätt till. Men de ska aldrig komma undan med att låtsas som att de vill bekämpa klassamhället.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se