Stäng
april 23, 2018
Zina Al-Dewany, redaktör
I framtiden ska färre tvingas köpa en lägenhet för att få ett hem. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Låt inte byggbolagens hot skrämma dig

”Inte ens en välavlönad singel har en chans att komma in.”

Lennart Weiss som är direktör på byggbolaget Veidekke beklagar sig över att det blir allt svårare att sälja bostadsrätter. Till Dagens Nyheter säger han att bostadsbyggandet kommer minska med 25-30 procent under kommande år.

Det larmas allt oftare om hur svårt det är för de gigantiska bostadsföretagen att bygga. Det lönar sig inte som det gjorde förr. Men är det verkligen ett problem?

Tidigare har man kallt kunnat räkna med att bygga lyxiga bostadsrätter och få dem sålda i samma sekund som de annonseras ut, oftast innan själva byggstarten. För de med tid och pengar kunde de köpa och sälja, och därmed gå med vinst utan att ens ha flyttat in. Bostadsmarknaden har länge varit ett spekulationsspel för de som redan äger sitt boende. För de utanför har det bara blivit tuffare att ta sig in.

För Lennart Weiss och andra som tjänar på att sälja dyra bostadsrätter så är det självklart att man är orolig. Men det som egentligen händer behöver inte alls bli en kris, kanske tvärtom.

Länge har personer utan bostad tvingats köpa en bostadsrätt, eftersom hyresrätterna har varit alldeles för få. Många har belånat sig mer än vad som känns bra i magen, och nu har regeringen låtit införa både krav på amortering och högre krav på hushållets inkomst. Klart det drabbar unga och de utan fast anställning. Lennart Weiss menar att ”den nya kreditregleringen stryper den enda kranen som finns för byggandet”. Men det behöver inte vara inte sant.

Marknaden och tvånget att belåna sig för en bostad ska inte styra byggandet. Det ska politiken göra. Att Weiss och hans direktörvänner på byggföretagen klagar, ska vi ta som ett positivt tecken.

statsNu får aktörerna en morot att bygga hyresrätter i stället, och kommunerna kan få igång bygget av hyresrätter. En av de kommuner som Weiss menar kommer drabbas mest är Stockholm. Men enligt Stockholm stads egna prognos är 2018 det året då antalet påbörjade hyresrätter blir fler än antalet påbörjade bostadsrätter. Det är första gången på nästan tio år, och det överstiger byggandet från miljonprogramsåren. Det är ett välkommet rekord. Och gnället från byggbolagen kan vi nog ta med en nypa salt. Men då är förutsättningen att politiker tar sitt ansvar, annars blir krisen ett faktum oavsett.

Sök på Politism.se