Stäng
september 4, 2018
Eric Rosén, chefredaktör
Hur stor vinstmarginal får man på varje elev? Foto: Hossein Salmanzadeh / TT

Lärarnas besked går inte att misstolka

Frågan om vinst i välfärden har mest lyst med sin frånvaro under valrörelsen. Vi har skrivit, Vänsterpartiet har pratat om den och Socialdemokraterna – framför allt civiliminister Ardalan Shekarabi (S) – har försökt ge den plats. Men det är ganska tyst, troligen eftersom förslaget om vinstbegränsning föll i riksdagen i våras.

Men det är viktigt att komma ihåg att det här fortfarande är en fråga där opinionen är entydig. I Sverige vill medborgarna få ett stopp på vinstjakten. Punkt slut.

När Lärarnas riksförbund nyss lät göra en opinionsmätning om inställningen till fria vinstuttag i skolan blev svaret så tydligt det någonsin kan bli. 1 000 lärare i Sverige tillfrågades och 70 procent av dem svarade att de är helt emot vinstuttag. Sju av tio lärare vill alltså ha skarpare regleringar av vinsterna i skolan än Vänsterpartiet och Socialdemokraterna. 28 procent svarade att de tycker att vinstuttag kan vara okej så länge det finns en begränsning av hur mycket vinst bolagen i skolan kan ta ut. Det vill säga ungefär det som regeringen och Vänsterpartiet föreslog i riksdagen.

Lägger man samman detta är det alltså 98 procent av de tillfrågade lärarna som antingen vill stoppa vinstuttaget helt eller ha regler som begränsar möjligheten att ta ut vinst.

Om någon vet vad vinstjakten gör med skolan är det alla som jobbar i skolan. Och om 98 procent av lärarna vill göra något åt det elände vi har i dag, med cyniska riskkapitalbolag som använder skolan som ett verktyg för att berika sig på skattepengar, borde vi verkligen lyssna.

Sök på Politism.se