Stäng
december 6, 2016
Eric Rosén, chefredaktör
Nybyggda sjukhusbyggnaden Nya Karolinska Solna (NKS). Foto: Henrik Montgomery / TT

Landstinget i Stockholm – en inblick i allianspolitik när den är som sämst

Det högerstyrda landstinget i Stockholm är en perfekt inblick i borgerlig politik när den är som allra sämst och allra dyrast.

Alla känner vid det här laget till affärerna med Onemed Sverige AB där landstinget betalat 6 000 kronor per par för strumpor och 10 000 kronor för byxor.

Det är också vida känt att byggandet av Nya Karolinska är en vansinnigt dyr tokflopp. Vad notan landar på vet vi fortfarande inte, men vi vet att bara själva bygget blir minst lika dyrt som två Slussenbyggen. Dessutom har en del av pengarna för bygget slussats ut till skatteparadis.

Nu kommer ännu en smäll, nästa bevis på att alliansen i landstinget inte klarar att leva upp till sitt ansvar: Notan för konsulter – oftast ”ledarskapskonsulter” – ligger på över en miljard kronor för bara de senaste fem åren. P4 Stockholm visar att det handlar bland annat att ”styra upp möten och protokoll”.

Joakim Nergelius, som är professor i rättsvetenskap vid Örebro universitet och expert på konstitutionell rätt, säger till P4 att det är uppenbart att pengarullningen gått överstyr.

Det är en underdrift. Pengarullningen är inte bara överstyr, den är fullständigt av banan, och alliansen i Stockholms läns landsting skulle egentligen göra alla en tjänst om de avgick och utlyste nyval. De har tappat kontrollen.

Sök på Politism.se