Stäng
juli 13, 2016
Eric Rosén, chefredaktör
Bild från Stockholms stadshus i samband med att nära 500 poliser tog examen 2009. Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Lägre begåvningskrav kan göra polisen farligare

Uppklarningsprocenten är låg och arbetsvillkoren omvittnat dåliga.

Dessutom finns redan en lång rad ärenden där polisens uppträdande för tankarna till något annat än begåvat polisarbete.

I det läget bestämmer sig polisutbildningen för att sänka kraven på den som vill bli polis, berättar Sveriges Radio:

”Vid prövningen till polisutbildningen som började i våras slogs drygt hälften av de sökande ut när begåvning och personlighet testades. Men vid antagningen till utbildningen som börjar nu i höst klarade sig tre av fyra förbi samma moment.

Polisutbildningens begåvningstest har en niogradig skala och en normalbegåvad sökande får en fyra, femma eller sexa på testet. Förut krävdes en fyra för att komma in på polisutbildningen. Nu har det kravet alltså sänkts till en trea.”

I ett läge där polisens utmaningar blir allt mer komplexa och där samhället dras isär av ojämlikhet och segregation ska polisen alltså sänka kraven på den teoretiska förmågan och den allmäna problemlösningsförmågan.

Det kanske är billigare att sänka statusen på yrket än att göra polisyrket mer intressant för fler som klarar kraven. En poliskår med bättre arbetsvillkor, bättre arbetstider och tryggare löner skulle ge medborgarna ett bättre skydd och leda till betydligt färre misstag. Det skulle ge oss färre fall av övervåld och mindre laddning mellan polis och vanligt folk.

Vad en polis med fortsatt dåliga villkor och sämre förmåga att lösa komplexa problem ger oss återstår att se. Men ett rimligt antagande är att alla förlorar.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se