Stäng
januari 14, 2015
Margret Atladottir, redaktör
Internutredningen av kvinnoregistret läggs ner. Foto: Johan Nilsson/TT

Kvinnoregistret – ett komplett haveri

”Mytoman”, ”krånglig”, ”förståndshandikappad” – några av de epitet som gick att finna i polisens så kallade ”kvinnoregister” när det avslöjades av Ekot i slutet av förra året. Registret som ska ha förts i tio års tid innehöll mer än kränkande beskrivningar av tusentals kvinnor som anmält misshandel eller hot av en närstående.

Det visade också på ett komplett haveri vad gäller bekämpandet av mäns våld mot kvinnor. Där de utsatta kvinnorna var satta i ett på många sätt irrelevant sammanhang, dessutom visade många av ”kommentarerna” i registret hur pass lite man egentligen tror på kvinnor som faktiskt vågar att anmäla dessa brott.

Avslöjandet var stort. Och viktigt. Och fick en dessutom att undra över hur pass många olagliga register över människor man egentligen sitter och pillar med där borta.

Vad polisen gjorde efter Ekots avslöjande? Tja, bland annat misstänker man nu att någon inom polisen har försökt ta reda på vem som läckt informationen om registret till journalister. Ett ganska så allvarligt grundlagsbrott.

Sök på Politism.se