Stäng
december 1, 2015
Eric Rosén, chefredaktör
Kingen i Paris. Foto: Peter Wallberg / TT

Kungen är kinglig om COP21

Kungen har funderat på sin egen klimatpåverkan. Och han har inte kommit fram till att han skiter i vilket, utan att han tycker det är dags för en rejäl omställning.

Han har tidigare låtit montera solceller på slottets tak och öppnat för att förbjuda alla badkar, för att spara vatten. Nu är han på plats i Paris för klimatmötet COP21, och han menar att det här är det viktigaste av allt.

”Om vi inte kan lösa det här så spelar det ju ingen roll vad vi håller på med.”

Det är exakt den insikt och inställning som måste prägla COP21.

Kung Carl Gustaf sluter sig därmed till samma skara som brittiska Prins Charles som tidigare sågat kapitalismen och bland annat krävt att hela världsekonomin förändras i grunden för att rädda klimatet.

Det tycks vara en trend just hos de icke folkvalda att ha en politiskt radikal inställning till klimatförändringarna. Påven har varit en extremt aktiv klimatkämpe och sa så sent som igår att vi har en nära nog självmordsbenägen passivitet i klimatfrågan.

Vi hoppas alla att det här med mod i klimatfrågan inte bara är något för personer som ärver sitt ämbete eller väljs av kardinalkollegiet. Och så hoppas vi förstås att kungen puts his money where his mouth is och vidtar långt mycket fler åtgärder för att klimatanpassa allt han har i sin ägo eller brukar.

Sök på Politism.se