Stäng
juni 26, 2018
Zina Al-Dewany, redaktör
Ingen ska behöva ta ett banklån för att fixa tänderna. Foto: Bild från Resurs Banks reklam.

Krossade tänder ska inte kräva banklån

”När livet hamnar i otakt och drömmar går i kras, då kan du laga, eller göra om och förbättra.” Samtidigt ser man en ballerina som slagit ut sina tänder för att i nästa bild se henne le stort för att hon lagat dem, tack vare ett banklån.

Reklamen är för Resurs Bank och riktar sig till unga människor som behöver låna pengar till tandläkaren. Det må vara osmakligt av banken, men det värsta är att de har rätt. Det är alldeles för många människor i Sverige som inte har råd att gå till tandläkaren. Något som gör att tandhälsan blir sämre, livet blir kortare och skammen för att le större. Ingen vill väl visa upp fula tänder.

Vi kanske sällan tänker på det, men tänder är en av våra starkaste klassymboler. Till skillnad från annan vård ingår inte tandvården i högkostnadsskyddet. Vi har tidigare skrivit om Anne-Marie Medalen Paulsen som hade behövt betala mellan 60 000 och 97 000 kronor för att laga tänderna. Men som lokalvårdare har hon inte de pengarna. I dag har hon bara flisor kvar som framtänder.

De senaste fyra åren har Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet gjort en hel del för att fler ska kunna gå till tandläkaren. Åldersgränsen för fri tandvård har höjts från 18 till 23 år. Och nu finns det en försäkring som gör att kostnaderna inte skenar för individen. Men det kan fortfarande bli riktigt dyrt.

Vänsterpartiet presenterade nyligen ett vallöfte om att införa ett högkostnadsskydd som gör att ingen ska behöva betala mer än 2000 kronor varje år för tandvård. Det gäller inte all tandvård, men skulle göra stor skillnad för de som inte har råd att gå till tandläkaren i dag.

Tänder berör alla oss, och många som haft problem med tänderna kan vittna om skammen kopplad till ett ”fult” leende. På många sätt syns din klasstillhörighet främst i munnen. Ett ordentligt vallöfte skulle vara om tandvården blev en del av den ordinarie sjukvården. Låt samma högkostnadsskydd gälla och se att munhälsan är tätt sammankopplad med några av våra vanligaste sjukdomar. Det skulle inte bara gynna individen, utan ge oss ett friskare samhälle. För det är ganska sjukt nu, när bankerna gör reklam för stora lån som ska gå till…tandläkaren.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se