Stäng
juli 30, 2015
Eric Rosén, chefredaktör
Foto: Jim Mone/AP/TT

Kroppskameror kan bli medborgarnas bästa skydd mot polisen

Sandra Bland, Eric Garner, Michael Brown och Tamir Rice är några exempel på svarta amerikaner vars liv tagit slut så snart de kommit i kontakt med en brutal och rasistisk poliskår. Det finns åtskilligt fler exempel. Och ännu ett fall diskuteras nu för fullt.

Det handlar om 43-årige Sam DuBose som för två veckor sedan stoppades i sin bil i Cincinatti i Ohio. Han ombeds att visa sitt körkort. Efter att hans bil börjat rulla framåt, det är oklart om DuBose själv försökte köra därifrån eller inte, sköts han omedelbart i huvudet av polismannen. Sam DuBose dog genast.

En avgörande skillnad mot flera andra fall där svarta dödats av polisen är att den här polismannen åtalas för mord. Och även om det funnits rörlig bild som bevismaterial också i samband med andra fall finns här bilder direkt från en kamera monterad på polismannen, något som införts på flera ställen i USA just för att öka möjligheten att utreda fall där polisen anklagas för att ha gjort fel.

I USA har allt fler experter – och politiker – börjat argumentera för att alla poliser ska bära kroppskameror. Och här på Politism har Mohammed Ryback i en rad texter argumenterat för nyttan med kroppskameror också på svensk polis. Och det är hög tid att diskussionen tar fart också här. Som Ryback skriver är kamerabärande poliser troligen den enda rätta vägen framåt.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se