Stäng
oktober 2, 2014
Eric Rosén, chefredaktör
Stefan Löfven läser de senaste utskrifterna av Politism, som han får levererade på silverbricka kontinuerligt under dagen, varje dag. Foto: Henrik Montgomery / TT

Krogmomssänkningen blir inte bättre för att den är rödgrön

– Sänkt krogmoms är ett direkt subventionerat branschstöd. De fem miljarder per år som den reformen kostade kan man i stället lägga på 10 000 per år på nya lärare, sa Socialdemokraternas Magdalena Andersson, snart Sveriges finansminister, i augusti i år.

Nu väljer hon, Stefan Löfven och Miljöpartiet att ändå behålla detta krogägarbidrag.

Slopandet av den sänkta krogmomsen skulle vara en av den nya regeringens viktigaste budgetförstärkningar och den återställda krogmomsen var en profilfråga för partiet under våren. Pengarna skulle användas effektivare. En återställning skulle, enligt Socialdemokraterna, ge stora resurser som kunde användas både till de lärare Magdalena Andersson nämner, men också till sjuksköterskor och att bekämpa ungdomsarbetslösheten. Den sänkta krogmomsen är svindyr och har bara gett ett jobb till priset av fyra, har man gång på gång konstaterat.

Nu blir fortsatt sänkt krogmoms socialdemokratisk regeringspolitik.

Det är förstås efter förhandling med Miljöpartiet, men lika lite som vi lät allianspartier komma undan med att förslagen var någon annans (det var t ex FP:s vårdnadsbidrag lika mycket som KD:s, är man överens så är man överens) ska Socialdemokraterna få slå ut med armarna och beklaga. Detta blir nu regeringens politik och för den har de ansvaret.

Varför Miljöpartiet vill ha reformen är svårbegripligt. De har en idé om att det ska vara lägre skatt på sånt som inte skadar miljön och högre på sånt som förstör den, det är begripligt. Men måste det betyda att man accepterar dålig och ineffektiv politik?

Miljöpartiets krogmomsvurmare borde läsa Agneta Berge, både en och två gånger, och sedan göra som de gjorde med synen på vinst i välfärden. Erkänna att de varit naiva och be om ursäkt.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se