Stäng
augusti 30, 2013
Margret Atladottir, redaktör
Kapten Röd – problematisk eller inte? Foto: Adam Ihse/Scanpix

Kritik utan social kostnad

Det pågår en diskussion om kulturell appropriation – eller kulturellt bemäktigande – som är intressant och viktig. Jag har själv reagerat häftigt när jag sett att Den Stora Svenska Klädkedjan massproducerat islandströjor med tryck. Och kommit på mig själv ranta inför mina kompisar om att hur KAN de? Islandströjor stickas på ett speciellt sätt! Och mönstret! Det är inte okej för en svensk kedja att sälja bomullströjor med tryck för 200 kronor!  Jag förvånade mig själv genom att bli irriterad.

Idag skriver Fredrik Strage i Dagens Nyheter om Miley Cyrus-debatten (och ja, det finns en debatt, sluta tycka att den är löjlig eller ytlig) och till skillnad från många av mina vänner tyckte jag att Strage hade en del poänger. Till exempel den om att Robin Thicke sluppit undan, medan Miley Cyrus får bära den tyngsta kritikbördan. Robin Thicke har såklart också fått kritik, men det är stor skillnad på hur den har framförts och i vilken mängd.

Sedan tycker jag att det råder en del brist på konsekvens. Exempel: Sveriges mest framgångsrika rappare heter Petter och är vit svensk medelklass. Var finns diskussionen och kritiken mot honom? Eller Eminem som är albumaktuell just nu? Och för att göra det ännu mer obekvämt: ser vi vår egen roll när det kommer till kulturell appropriering? Kan vi rikta blicken mot det egna beteendet eller våra vänners beteenden? Självklart är det tacksamt att välja Miley Cyrus som måltavla. Att kritisera henne har ingen social kostnad alls. Det utmanar ingen, och framför allt inte en själv. Vad som däremot skulle vara nyttigt vore om vi rensade lite i de egna leden. Man kan förslagsvis prata om Mileys twerkande och prata om det som händer hela tiden i våra liv. Hur svensk vit medelklass ska förhålla sig till svart kultur. Eller är det vi godkänner för oss själva något helt annat än vad vi godkänner för Miley Cyrus? Jag tycker inte det känns särskilt smart eller progressivt alls. Och förresten: vita hiphop- och reggaekillar, ni får gärna börja.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se