Stäng
januari 27, 2014
Eric Rosén, chefredaktör
"...och sen säger du bara att allt är bra och att det inte finns något att oroa sig för..." Foto: Jonas Ekströmer / SCANPIX

Kristdemokraterna viftar bort oron för äldrevården

SVT har låtit göra en opinionsundersökning där äldreomsorgen pekas ut som en av de viktigaste frågorna för väljarna. I samband med detta har man också ställt frågan hur trygga svenskarna känner sig inför att åldras i Sverige, med den vård och omsorg som finns i dag. Bara 2 av 100 säger sig vara helt trygga. En kraftig majoritet svar nej på frågan om de känner sig trygga att åldras i Sverige.

Samtidigt svarar åtta av tio att de uppfattat att det saknas personal inom äldreomsorgen. I SVT de senaste dagarna – men också i andra medier – hör vi historier direkt från de äldre som understryker oron. Dels visar det sig att var femte boende på äldreboende dör inom en månad och dels handlar det om äldre som inte ens får komma till ett boende. Ett exempel är Karin Enekvist, 89 år, som – eftersom hon bara får hemtjänst och inte plats på ett boende – inte varit utanför dörren på över ett år.

Från politiskt håll låter det dock annorlunda. Äldreminister Maria Larsson (KD) viftar bort undersökningen och oron och säger att de som lever på äldreboenden minsann är nöjda.

Så svenskarna är oroliga alldeles i onödan? frågar SVT.
– Ja, det skulle jag vilja säga, svarar Maria Larsson.

Därmed har hon också svarat på hur hon som ansvarig minister tänker möta den stora oron i en fråga folket tycker hör till de viktigaste. Inte alls.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se