Stäng
augusti 17, 2015
Eric Rosén, chefredaktör
Ebba Busch Thor har grova problem med partikamraterna. Foto: Christine Olsson / TT

Kristdemokraterna i storbråk om HBTQ-rättigheter

Tolv år efter att det blev tillåtet för samkönade par i Sverige att adoptera klarade en kristdemokratisk partiledare till slut att hantera alla de känslor detta väcker. Nya partiledaren Ebba Busch Thor bestämde sig för att föra in KD i en relativ nutid genom att acceptera fullbordat faktum. KD skulle inte längre säga nej till adoptioner för homosexuella par.

Beskedet var delvis överraskande eftersom Busch Thors claim to power i mångt och mycket är löftet om mer reaktionär och mer moralkonservativ kristdemokrati. Men inte så konstigt givet att det är en ickefråga i det politiska Sverige i dag.

För andra toppolitiker inom KD blev chocken dock rejäl.

Lars Adaktusson (han som blev invald i EU-parlamentet för att granska makten, eller vad det nu var han lovade?) är förbannad. Och gruppledaren i riksdagen – Andreas Carlson – tar också strid mot nya partiledarens linje. De tycker att det är åt skogen att homosexuella par ska bemötas på samma sätt som heterosexuella. Så kan vi inte ha det!

Man kan tycka att det är tragiskt. Men man kan också tycka att det är lite skrattretande. Här har vi ett parti med oerhört svagt stöd, en ny partiledare som ännu inte fått partiet att lyfta det minsta, och så bråkar man i toppen om huruvida man ska acceptera en självklarhet som hanterades politiskt för mer än tio år sedan.

Sök på Politism.se