Stäng
augusti 10, 2016
Yasmin Hussein, skribent
Kristdemokraterna Emma Henriksson, Ebba Busch Thor och Acko Ankarberg för första gången i Prideparaden. Foto: Erik Nylander / TT

Kristdemokrater överger partiet efter Pride

Det är ingen bra stämning hos Kristdemokraterna. Efter att partiledaren Ebba Busch Thor beslutat att partiet ska vara med i Prideparaden för första gången någonsin har den interna kritiken fullkomligt exploderat.

Flera profilerade kristdemokrater har öppet fördömt beslutet och menar att det går emot allt KD kämpat för. Riksdagsledamoten Tuve Skånberg menar till och med att hela 300 personer har hört av sig om sin besvikelse.

Det kan vara lite svårt att förstå vad det är som gör kristdemokraterna så förbannade, med tanke på att de hävdar att de ställer sig bakom alla människors lika värde. Partiet ändrade sig exempelvis förra året om rätten till samkönad adoption.

Men många röster i Sveriges minsta parti vägrar vika sig i frågan om Pride. Tidigare riksdagsledamoten Annelie Enochson har meddelat att hon kanske inte kommer rösta på partiet och KD:s Seniorförening har skrivit ett öppet brev till Ebba Busch Thor om det anstötliga med att delta i Pride. I brevet beskriver seniorföreningen att det inte går att delta i samma parad som RFSL eftersom de ”helt uppenbart propagerar för en politik i viktiga familje- och samlevnadsfrågor som går stick i stäv mot vårt eget partis grundläggande värderingar.”

Finns verkligen partiets värderingar bland swingers och queerfolk undrar KD-profilen Lisbeth Besselin. Hon menar att det här gör partisympatisörerna vilsna.

Till den kristna tidningen Dagen skriver flera medlemmar om sin sorg.

Bland annat denna insändare:

Jag kan inte se att Pride-paraden är en manifestation för allas lika värde i första hand, utan för mig är det en demonstration för en normlös och lössläppt sexualitet – så långt ifrån KD:s hittillsvarande ideal man kan komma. Jag beslutade alltså efter detta att avsluta mitt medlemskap i KD och att inte rösta mer på partiet.

Pride brukar ibland kritiseras för att vara apolitisk och alldeles för mainstream nu när partier, myndigheter och företag deltar i paraden. Dessa reaktioner visar att vi faktiskt inte kommit så långt som vi vill tro. Tyvärr.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se