Stäng
augusti 19, 2015
Eric Rosén, chefredaktör
Foto: Ricardo Arduengo/AP/TT

Krig och flyktingkatastrofer – en klimatfråga?

Vi vet alla att framtiden kommer att vara dyster och dramatisk när klimatförändringarna slår igenom allt mer. Oron över utvecklingen är enorm, och intresset för frågorna växer.

Klimatforskaren Johan Rockströms sommarprat är säsongens mest delade (häromdagen var han också med i Morgonpasset i P3).

Men även om vi vet att det kommer bli riktigt illa känns det ofta svårgreppbart. HUR kommer det påverka oss i närtid?

Där gör Guardians Ellie Mae O’Hagan en viktig insats när hon beskriver hur IS framfart möjliggjordes efter den på många ställen misslyckade arabiska våren – som inleddes inte minst på grund av matbrist och torka.

Och torkan blir det nya normala i och med klimatförändringarna. O’Hagan argumenterar för att detta innebär att människor kommer att vara på flykt i större utsträckning än någonsin framöver, oavsett om IS besegras eller ej.

I Washington Posts ”Wonkblog” berättar representanter för Center for Climate and Security att torkan och vattenbristen i Syrien är förbisedda faktorer när krigets orsaker diskuteras.

De beskriver också flera olika samverkande riskfaktorer tillsammans ökar sannolikheten för till exempel krig. Där är klimatförändringarna en enormt viktig del, tyvärr. Något som också Pentagon varnar för och tror kommer innebära mer terrorism.

Den som vill se färre flyktingkatastrofer i världen, färre krig i världen och mindre terrorism bör alltså fokusera betydligt mer på klimatfrågan framöver.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se